Улрих IV (гроф на Виртемберг)

Улрих IV (германски: Ulrich; 1315 – 1366) — гроф на Виртемберг. Тој владеел заедно со неговиот брат Еберхард II од 1344 до 1362 година.

Улрих IV
Гроф на Виртемберг
На престол1344-1362
ПретходникУлрих III
НаследникЕберхард II
Роден(а)1315
Починал(а)1366
СопружникКатарина фон Хелфенштајн
Полно име
македонски: Улрих
германски: Ulrich
ДинастијаДинастија Виртемберг
ТаткоУлрих III
МајкаСофија од Пфирт

За време на неговото владеење стоел во сенката на својот брат Еберхард II. Поради тоа привремено се стремел кон поделба на царството. Ова е причината зошто Еберхард II го принудил да потпише договор со кој се утврдила неделивоста на грофовијата на 3 декември 1361 година. Набргу потоа Улрих се откажал од своето учество во владата на Виртемберг на 1 мај 1362 година.

Улрих IV се оженил со грофицата Катарина фон Хелфенштајн пред 1350 година, но немал деца.