Хартман (гроф на Виртемберг)

Хартман (германски: Hartmann; 1160 – 1240) — гроф на Виртемберг. Тој владеел од 1181 до 1240 година.

Хартман
Гроф на Виртемберг
На престол1181-1240
ПретходникЛудвиг I
НаследникЛудвиг III
Роден(а)1160
Починал(а)1240
Полно име
македонски: Хартман
германски: Hartmann
ДинастијаДинастија Виртемберг
ТаткоЛудвиг I
МајкаВилибирг од Кирхберг

Хартман и неговиот брат Лудвиг III и двајцата се нарекувале себеси „Гроф на Виртемберг“ во тоа време, па се претпоставува дека заедно управувале со грофовијата. И двајцата биле синови на грофот Лудвиг II. Хартман го придружувал Отон IV во Рим за неговото крунисување како цар на Светото Римско Царство и постојано служел како сведок во документите на царот во Италија. По изборот на Фридрих II од Швабија за крал и цар, Хартман и неговиот брат ја префрлиле својата поддршка на Фридрих и подоцна го поддржале неговиот наследник Хенри VII.

Околу 1200 година, Хартман се оженил со наследничката на грофовијата Веринген во Горна Швабија, на тој начин стекнувајќи нови територии, вклучувајќи ги Алтшаузен, Бург Алт-Веринген и грофовијата источен Апагаус.