Еберхард I (војвода на Виртемберг)

Еберхард I (германски: Eberhard; 11 декември 1445 – 24 февруари 1496, во Тибинген) — гроф на Виртемберг, кој владеел од 1459 до 1495 година, а од јули 1495 година бил првиот војвода на Виртемберг. Тој е познат и како Еберхард Брадестиот.

Еберхард I
Војвода на Виртемберг
На престол1442-1450
НаследникЕберхард II
Гроф на Виртемберг
На престол1459-21 јули 1495
ПретходникУлрих V
Гроф на Виртемберг-Урах
На престол1457-1482
ПретходникЛудвиг II
Роден(а)11 декември 1445
Починал(а)24 февруари 1496
Тибинген
СопружникБарбара Гонзага
Полно име
македонски: Еберхард
германски: Eberhard
ДинастијаДинастија Виртемберг
ТаткоЛудвиг I
МајкаМехтилд од Пфалц