Гоби (пустина)

пустина во Кина и Монголија
(Пренасочено од Гоби)

Гоби (монголски: Говь, кинески: 戈壁(沙漠) Gēbì (Shāmò)) е најголема пустина во Азија. Пустината зафаќа делови од северна Кина и јужна Монголија. Овој пустински предел е во вид на котлина опколена со Алтајските Планини, степите во јужна Монголија и Тибетската Висорамнина на југ. Пустината Гоби е составена од неколку различни еколошки и географски региони кои зависат од климата и топографијата на пределите. Според големината, пустината Гоби е петта најголема пустина во светот. Оваа пустина е позната по важната улога која ја имала при растењето на Монголското Царство и постоењето на некои поважни градови на Патот на свилата. Бидејќи јужно од пустината се наоѓаат Хималаите, влажноста и дождовите не можат да продрат до пустината.[1]

Пустина Гоби
Говь
пустина
Пејзаж од пустината Гоби во Омногови, Монголија.
Земји Монголија, Кина
Монголски покраини Бајанхонгор, Дорногови, Дундгови, Гови-Алтај, Говисумбер, Омногови, Сухбатор
Регион Внатрешна Монголија
Опсег Гови-Алтај
Знаменитост Басен Немегт
Должина 1.500 км, SE/NW
Ширина 800 км, N/S
Површина 1.295.000 км2
Местоположба на пустината Гоби.
Местоположба на пустината Гоби.
Местоположба на пустината Гоби.

Гоби како мотив во уметноста

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Пустина Гоби“ (англиски). Посетено на 2010-10-04.
  2. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 63-64.

Дополнителни информации

уреди
  • Cable, Mildred and French, Francesca (1943) The Gobi Desert London. Landsborough Publications, OCLC 411792
  • Man, John (1997) Gobi: Tracking the Desert Yale University Press, New Haven, ISBN 0-300-07609-6
  • Stewart, Stanley (2001) In the Empire of Genghis Khan: A Journey among Nomads HarperCollinsPublishers, London, ISBN 0-00-653027-3.
  • Thayer, Helen (2007) Walking the Gobi: 1,600 Mile-trek Across a Desert of Hope and Despair Mountaineer Books, Seattle, WA, ISBN 978-1-59485-064-6
  • Younghusband, Francis (1904) The Heart of a Continent John Murray

Надворешни врски

уреди

42°35′N 103°26′E / 42.59° СГШ; 103.43° ИГД / 42.59; 103.43