Бурјатите се народ со околу 436.000 луѓе и е најголема етничка малцинска група во Сибир и се воглавно концентрирани ви нивната татковина, Бурјатија. Тој народ е најсеверниот поважен монголски народ[1] . Бурјатите споделуваат голем број на обичаи со монголските народи, како што се номадски начин на живот и живеење во јурта. Денес, поголемиот дел на бурјатите живеат во и околу градот Улан Уде, главниот град на сојузната република Бурјатија во Русија. Тие зборуваат дијалект на монголскиот јазик наречен бурјатски јазик[2].

Бурјати
Забайкальские буряты.jpg
Вкупен број на населението

500,000

Региони со значително население
Русија, Монголија
Јазици
бурјатски, руски
Религии
Тибетски будизам ("Ламаизам"), Шаманизам
Поврзани етнички групи
други монголски народи
Традиционална бурјатска носија

НаводиУреди

  1. The New Encyclopædia Britannica, 15th Edition. (1977). Vol. II, p. 396. ISBN 0-85229-315-1.
  2. http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=90485