Колима (река)

Колима (руски: Колыма́ е река во североисточен Сибир. Во нејзиното поречје се наоѓаат делови од руската република Јакутија и Магаданската област. Колима е смрзната до длабочина од неколку метри 250 дена секоја година. Ледениот покрив се ослободува во почетокот на јуни и останува така сè до почетокот на октомври.

Колима
Debin Siberia.jpg
ЗемјаРусија
Слив
УстиеИсточносибирско Море
Сливна повр.644,000 км2
Физички особености
Должина2,129 km
Проток
  • Просечен:
    3,800 m³/s
ДВР [ru]19010100112019000000019
Колима (река) на Ризницата
Kolymarivermap.png