Уралски федерален округ

Местоположба на Уралскиот федерален округ во рамките на Русија

Уралски федерален округ (руски: Уральский федеральный округ) е еден од осумте федерални окрузи на Русија. Овој е најзападниот од трите азиски окрузи. Има население од 12,373,926 жители по попис од 2002 и зафаќа површина од 1.788.900 км2. Моменталниот полномоштен претставник на претседателот е Пјотр Латишев.

Административна поделбаУреди

Најголеми градовиУреди

Статистика по попис од 2002.

  1. Екатеринбург (1.293.537)
  2. Чељабинск (1.077.174)
  3. Тјумењ (510.719)
  4. Магнитогорск (418.545)
  5. Нижни Тагил (390.498)
  6. Курган (345.515)
  7. Сургут (285.027)