Јакутите (јакутски: Саха) се туркиски народ, кој живее во Јакутија, Русија, со 48% од вкупниот број на населението. Се проценува дека во светот живеат околу 600.000 Јакути, од кои во Русија околу 444.000.

Јакути
Саха
Flag of Sakha.svg
Знаме на Јакутија
Вкупен број
450,000 - 510,000
Подрачја со значајно население
 Русија478,085 (попис 2010)[1]
 Кина2,820 (попис 2010)[2]
 Казахстан415 (попис 2009)[3][4]
 Украина304 (попис 2001)[5]
 Киргистан35 (попис 2009)
 Латвија28 (попис 2011)
 Естонија15 (попис 2011)
Јазици
јакутски, руски
Вероисповед
Претежно православно христијанство, со значителен дел од населението кое практикува шаманизам

Повеќе од јакутскиот народ се со православна вероисповед и го зборуваат јакутскиот јазик.


НаводиУреди