Сабина Ајрула-Тозија

македонска глумица

Сабина Ајрула-Тозија (Скопје, 17 април 1946 – Скопје, 10 август 2021) — македонска глумица која работела во Драмскиот театар во Скопје.[1]

Сабина Ајрула-Тозија
Сабина Ајрула - Тозија.jpg
Родена Сабина Ајрула
17 април 1946
Скопје, СФРЈ СФР Југославија (денес Македонија)
Починала 10 август 2021
Скопје, Македонија Македонија
Националност Турчинка
Занимање глумица

ФилмографијаУреди

Година Филм Улога
1969 Време без војна ТВ-филм
1969 Итрата вдовица ТВ-филм
1970 Ветер во кутиче кибрит ТВ-филм
1971 Пречек ТВ-филм
1971 Жед ТВ-филм
1973 Добра долина ТВ-филм
1975 Јад ТВ-филм
1977 Исправи се, Делфина ТВ-филм
1978 Белиот ѕис ТВ-филм
1980 Оловна бригада ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1982 Јужна Патека ТВ-филм
1982 Јагне на ражен ТВ-филм Софија
1982 Време на летала ТВ-филм
1982 Полноќно Сонце ТВ-филм
1983 Записник ТВ-филм
1984 Опасен траг ТВ-филм
1985 Јазол ТВ-филм
1986 Солунски патрдии ТВ-серија Фатиме
1987 Случки од животот ТВ-серија
1991 Болва в'уво ТВ-филм
1991 Тетовирање ТВ-филм
1992 Македонски народни приказни ТВ-серија
1994 Пред дождот ТВ-филм
1995 Ангели на отпад ТВ-филм
1997 Преку езерото ТВ-филм
1998 Денес утре ТВ-филм
1998 На Балканот не се пие чај ТВ-филм
1998 Салон Хармони ТВ-серија Грозда
1999 Време' живот ТВ-филм
2001 Прашина ТВ-филм
2005 Крчма на патот кон Европа ТВ-филм Султан
2005 Контакт ТВ-филм
2007 Сенки ТВ-филм д-рВера Перкова
2011 Малото циганче ТВ-филм Баба Илонка
2011-2014 Величенствениот ТВ-серија Афифе Хатун
2012-2015 Македонски народни приказни ТВ-серија
2013 Материјал за аудиција ТВ-филм Силва
2015 Медела ноќ ТВ-филм
2015-2021 Разбојниците не го владеат светот ТВ-серија Хајрије
2016 Раната на мајка ми ТВ-филм Мевлиде
2018 Мед, крем ТВ-филм Хавва
2017-2019 Фамилија Марковски ТВ-серија Милица
2019 Вера ТВ-филм Вера
2020 Зоки Поки ТВ-серија Бабата

Како гостин учествувала во проекти на турската драма и на драмата на МНТ.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). "Академско". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 27.