Оваа високоризична предлошка е заштитена од уредување со цел да се спречи вандализам. (дневник на заштувања). Ве молиме дискутирајте ги измените во страницата за разговор или барајте отстранување на заштитата. Можете да користите {{editprotected}} на страницата за разговор за да побарате од администарторот да изврши уредување наместо вас.

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Без извори/doc [уреди]


Оваа предлошка треба да се користи само на статии што немаат извори.

Алтернативи:

  • За статии што имаат неколку извори, но не доволно, треба да се користи предлошката {{Малку извори}}.
  • Другите предлошки што се наведени подолу треба да се користат кога изворите не се соодветни од други причини.
  • Бидете храбри! Подобро е да побарате наводи и да ги додадете нив, отколку оваа предлошка.
  • Подобро е да не се поставува оваа предлошка на премногу кратки статии.

Оваа предлошка ги додава статиите во Категорија:Статии без извори. Не треба да се користи со {{subst:}}.

Користење

Оваа предлошка се поставува на врвот на статијата. Има два изборни параметри:

  • Поле за опис: Изборното поле за опис се користи за поточно да се посочи за што се потребни извори. По основно, ако не се користи полето за опис, на предлошката се испишува „Оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“ Ако внесете нешто во полето за опис, зборовите „Оваа статија“ се заменуваат со тоа што сте внеле. На пример, ако внесете {{без извори|Заглавието „Детство“ од оваа статија}}, ќе се испише „Заглавието „Детство“ од оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“

Поврзано

Следниве предлошки се корисни во случаи кога има некои извори, но не се соодветни или доволни: