Микроскоп (соѕвездие)

Микроскоп (лат. Microscopium) — мало соѕвездие на јужното небо, осмислено во XVIII век од францускиот астроном Никола Луј де Лакај. Именувано е по научниот инструмент микроскоп. Ѕвездите му се мошне бледи и тешко видливи од северната полутопка. Најсјајна ѕвезда е Гама Микроскоп (Gamma Microscopii, γ Mic)

Микроскоп
лат. Microscopium
Microscopium constellation map mk.svg
КратенкаMic
ГенитивноMicroscopii
Симболизаммикроскоп
Ректасцензија21 ч.
Деклинација−36°
КвадрантSQ4
Површина210 (°)² (66то)
Главни ѕвезди5
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
13
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаγ Mic (4,67m)
Најблиска ѕвездаЛакај 8760
(12,87 сг, 3,95 пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождови?????
?????
Соседни
соѕвездија
Јарец
Стрелец
Телескоп (агол)
Индијанец
Жерав
Јужна Риба
Видливо на ширина од +45° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец септември.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди


Координати:   &1000000000000002100000021ч &1000000000000000000000000м &1000000000000000000000000с, −&1000000000000003600000036° &1000000000000000000000000′ &1000000000000000000000000″