Компас (соѕвездие)

Компас (Pyxis) е мало и незабележливо соѕвездие на јужното небо. Неговото латинско име означува морнарски компас. Ова соѕвездие е видливо на 53 степени север од јануари до март.

Компас
лат. Pyxis
КратенкаPyx
ГенитивноPyxidis
Ректасцензија9 ч.
Деклинација−30°
Површина221 (°)² (65th)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
10
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаα Pyx (3.68m)
Најблиска ѕвездаHD 72673
сг,  пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Хидра
Крма
Едро
Пума
Видливо на ширина од +50° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец март.

Соѕвездието Компас е опишано во XVIII век под називот „Морепловен Компас“ (Pyxis Nautica), но подоцна ова име е скратено. Соѕвездието Компас се наоѓа блиску до старото соѕвездие Бродит Арго (Argo Navis), а во XIX век астрономот Џон Хершел предложил да се прекрсти во „Malus“, но не е прифатено.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди