Едросоѕвездие на јужното небо. Неговото латинско име Vela означува „бродско едро“, а порано ова соѕвездие било дел од поголемо соѕвездие наречено Бродот на Аргонаутите или Брод Арго, кое подоцна е поделено на три дела. Останатите се Кобилица и Крма.

Едро
лат. Vela
КратенкаVel
ГенитивноVelorum
Ректасцензија9 ч.
Деклинација−50°
Површина500 (°)² (32nd)
Главни ѕвезди5
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
50
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаγ Vel (1.6m)
Најблиска ѕвездаψ Vel
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиDelta Velids
Gamma Velids
Puppid-velids
Соседни
соѕвездија
Пумпа
Компас
Крма
Кобилица
Кентаур
Видливо на ширина од +30° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец март.

Наводи уреди

  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
  • Richard Hinckley Allen, Star Names, Their Lore and Legend, New York, Dover, various dates.

Надворешни врски уреди