Филидорова одбрана

Филидорова одбрана е шаховско отворање кое нас танува со потезите:

Филидорова одбрана
abcdefgh
8
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
d6 црн пешак
e5 црн пешак
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 c5
ЕШО C41
Предотворање Отворено отворање
На Chess Games
1. e4 e5
2. Sf3 d6

Отворањето името го добило по познатиот француски шахист од 18.век Франсоа-Андре Даникан Филидор, кој го применил како алтернативно решение на вообичаеното 2...Sc6. Неговата идеја била доа го наруши центарот на белиот, со потегот ...f7-f5. Денес ова отворање се смета за солидно, но и пасивно отворање за црниот, кое ретко се игра во врвниот шах.

Филидоровата одбрана е играна во голем број на познати и поучни партии, како на пр. познатата „Оперска партија“ одиграна во 1858 помѓу американскиот шаховски мајстор Пол Морфи и два силни аматери, германскиот големец Војводата Карл од Брунзвик и францускиот аристократ грофот Изоар. Продолжението 3. d4 Lg4 е рано отстапување од стандардната линија во отворањето.

Надворешни врски уреди