Википедија:ВикиПроект Шах

шах: (портал, проект)  

ВикиПроектот Шах е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со шахот, оддржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни шаблони.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Шах}} на нивните кориснички страници.

ЦелиУреди

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со шахот;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со шахот во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија шах;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови шаховски шаблони и оддржување и примена на постоечките;
 • редовна употреба на шаховски дијаграми во претставувањето на одредена шаховска позиција.

ШаблониУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} — Овој шаблон се користи за поврзување на статија со порталот Шах. Се става на крајот на статијата во делот «Видете исто така». Се користи со следниов код: {{Портал|Шах|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Шах статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Шах — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Шах хипер навигација}} — шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Шах}} — шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Шах}} — се додава во најдолниот дел на статиите кои се содржани во овој шаблон.
 • {{Шаховски дијаграм}} — Овој шаблон, всушност претставува шаховски дијграм на кој може да се постави одредена позиција. Се додава на стратиите во кои се наведува и анализира одредена позиција..
 • {{Шаховски фигури }} — се додава на статиите кои се содржани во шаблонот.

НикулциУреди