Италијанска партија

Италијанска партија е шаховско отворање кое настанува со потезите:

Италијанска партија
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн коњ
c5 црн ловец
e5 црн пешак
c4 бел ловец
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5
ЕШО C50
Потекло 16 век
Предотворање Отворена игра
На Chess Games
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Lc4 Lc5

Италијанската партија („мирна партија“) е најстарото регистрирано отворање. Португалецот Педро Дамјано го играл оптворањето на почетокот на 16 век, а Италијанецот Џоакино Греко на почетокот на 17 век. Ова отворање е познато и како „мирна партија“ (итал.Giuoco Piano). Терминот „Италијанска партија“, обично се употребува за опис на позицијата по 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4, за разлика од „мирна партија“, кој го вклучува и потегот 3...Lc5. Ова отворање било популарно во 19 век, но во современи услови, многу поприродно е да се игра Шпанска партија, отворање кое на белиот му дава шанса подолго да ја одржува ин ицијативата.

Белиот „италијански ловец“ на c4 го оневозможува црниот од напредување во центарот со ...d5 и го напаѓа чувствителниот пункт f7. Белиот планира да доминира во центарот со d2-d4 и да го нападне црниот крал. Црниот има за цел да ја ослободи својата игра преку замена на фигури и да одигра ...d5 или да го одржува центарот со пешакот на е5.

Корисна литератураУреди

  • Колинс, Сем (2005), Разбирање на шаховските отворања, Gambit Publications, ISBN 1-904600-28-X