Отворање со кралски коњ

Отворање со кралски коњ е шаховско отворање кое настанува со потезите:

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
e5 црн пешак
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
1. e4 e5
2. Sf3

Отворањето претставува чекор кон голем број на други отворања кои зависат од вториот потег на црниот.

Популарни продолженијаУреди

Останати продолженијаУреди

Исто така, можни се и други продолженија. Овие отворања, главно се многу ретко играни и непознати:

Во ЕШО, овие отворања се категоризирани под C40.


НаводиУреди

  • Шаховски отворање Батсфорд 2 (1989, 1994). Гари Каспаров, Рејмонд Кин. ISBN 0-8050-3409-9.

Надворешни врскиУреди