уреди   

БУДИЗАМ

Будизамот е фамилија на верувања и обреди што е распространета низ целиот свет. Во светот постојат различни извори што тврдат различни бројки за бројот на верници но сепак бројката се движи помеѓу 230 милиони и 1.691 милијарди верници. Најголем дел од будистите живеат во Азија. Будизмот се базира на учењето од Гаутама Буда, или често наречен само Буда кој живеел во 5 век п.н.е. во североисточна Индија. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана статија

Авалокитешвара е бодисатва во сожалување. Тој е еден од најраспространетите Бодисатви во махајанскиот будизам. Во Кина со своето културно и религиозно опкружување влијателно е тврдењето дека Авалокитешвара е од женски род, по име Гуан Јин. Во таостичката митологија се вели дека Гуан Јин не е во роднинска врска со Авалокитешвара.

Името Авалокитешвара некаде се наоѓа и како Падмапани ("одржувач на Лотусот), а некаде и само Локешвара («господар на светот»). Во Тибет Авалокитешвара се споменува и како Ченрециг и се верува дека реинкарнирал во далај-ламата Кармапа и другите лами. Во Монголија е познат како Мигдјид Јанраисиг, Хоншим бодисатва, или Ниду-бер Ујегчи. Прочитајте повеќе


уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

уреди   

Избрана биографија

Буда (буквално «пробуден», од санскрит "«√budh» — се разбудувам, будење) се нарекува човек кој до ослободување дошол преку самсара.

Сидарта Гаутама Буда е мудрец од Индија, кој живеел во Северна Индија во текот на 6 век пр.н.е., но се прославил во Кина. Татко му, Судходана, бил владетел на царството на Шакиите (во денешен Непал, во тоа време територија на Индија). Мајка му била царицата Маја. Според традициите на тогашното време, принцот се оженил многу млад, на 16 години, за една прекрасна и млада принцеза на име Јашодхара. Прочитајте повеќе


уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Работи кои можеш да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку работи кои се потребни: :