Јуда

еден од дванаесетте апостоли, познат по предавањето на Исус

Јуда Искариотски — еден од дванаесетте апостоли, најмногу познат по тоа што го предал Исус Христос.

Јуда Искариотски го предава Исус Христос со бакнеж (Ђото ди Бондоне - 14 век)

ЖивотописУреди

Јуда како тема во ументоста и во популарната култураУреди

Јуда се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

НаводиУреди

  1. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017, стр. 46-57.
  2. Horhe Luis Borhes, Маštarije. Beograd: Paidea, 2006, стр. 101-105.