Хиромантија (грчки χειρ, „дланка“; μαντεία, „предвидување“), е уметност на погаѓање на иднината преку линиите на дланката. Овој начин на предвидување се среќава низ целиот свет.

Гатачка, од Караваџо (1594–95; Канвас; Лувр)

Наводи уреди