Тукансоѕвездие на јужното небо, забележано во 16 век. Неговото латинско име Tucana — за јужноамериканската птица тукан.

Тукан
лат. Tucana
КратенкаTuc
ГенитивноTucanae
Ректасцензија0 ч.
Деклинација−65°
Површина295 (°)² (48th)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
17
Ѕвезди со планети2
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаα Tuc (2.87m)
Најблиска ѕвездаζ Tuc
сг,  пс)
Месјеови објектинема
Соседни
соѕвездија
Жерав
Индијанец
Октант
Мала Водна Змија
Еридан (аголно)
Феникс
Видливо на ширина од +25° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец ноември.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди