Рајска Птица (соѕвездие)

Рајска Птица (Apus) — слабо видливо соѕвездие на јужното небо, за првпат дефинирано во 16 век. Неговото латинско име Apus значи „без нозе“, а симболично се претставува како рајска птица (за која некогаш се верувало дека нема нозе). Се граничи со соѕвездијата Јужен Триаголник, Шестар, Мува, Камелеон, Октант, Паун и Олтар.

Рајска Птица
лат. Apus
КратенкаAps
ГенитивноApodis
Ректасцензија16 ч.
Деклинација−75°
Површина206 (°)² (67th)
Главни ѕвезди4
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
12
Ѕвезди со планети0
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаα Aps (3.83m)
Најблиска ѕвездаHD 122862
сг,  пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Јужен Триаголник
Шестар
Мува
Камелеон
Октант
Паун
Олтар
Видливо на ширина од +5° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Наводи

уреди
  • Ridpath, Ian; Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide. London: Collins. ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-13556-4 Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).

Надворешни врски

уреди