Темотуански јазици

(Пренасочено од Темотуски јазици)

Темотуанските јазици се подгрупа на океанските јазици од семејството малајско-полинезиски јазици. Името е добиено по покраината Темоту во Соломоните. Оваа група била предложена од Рос и Нес во 2007, а претходно се сметале за папуански јазици.

Темотуански јазици
Географска
распространетост:
Соломони
Класификација:австронезиски
Гранки:
Oceanic languages mk.svg
  темотуански јазици

ЈазициУреди

Според Етнолог, групата е составена од[1]:

НаводиУреди

  • Ross, Malcolm and Åshild Næss (2007). "An Oceanic Origin for Äiwoo, the Language of the Reef Islands?". Oceanic Linguistics. 46: 456–498.

ПоврзаноУреди