Каламијански јазици

Каламијанските јазици се мала група јазици кои се зборуваат на Филипините. Тие се дел од групата на филипински јазици од семејството на австронезиски јазици. Овие јазици се групираат со тагбанваски јазик и со агутајненски јазик. Овие се малкуте јазици кои сè уште го користат старото писмо, најчесто за поезија.

Каламијански јазици
Географска
распространетост:
Миндоро и Палаван
Класификација:австронезиски
Гранки:

КласификацијаУреди

Според Аделар и Химелман (2005), калимијанските јазици се посебна гранка од филипинските јазици. Од другата страна пак, според Базата на основни австронезиски зборови,[1] овие јазици се сродни со палаванските јазици.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди