Субанонски јазик

Субанонскиот јазик, или познат како субанунски, субаненски или калибугански јазик, е дел од филипинските јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазикот се зборува на Филипините.

Субанонски јазик
калибугански јазик
Географска
распространетост:
Минданао
Класификација:австронезиски
Гранки:

ДијалектиУреди

Дијалекти на субанонскиот јазик се:

 • лапујански
 • малигајски
 • централни
 • салугнонски
 • малинданшки
 • сибугајски
 • думанкиласки
 • тубојски
 • синдангански
 • колибугански
 • сиоконски

ПоврзаноУреди