Гајски јазикавстронезиски јазик кој се зборува од околу 180.000 луѓе според проценки од 1989 година. Јазикот се зборува во Суматра во Индонезија и припаѓа во групата на малајско-полинезиски јазици и не е сроден со околните јазици. Јазикот е различен од останатите ачешки јазици, но исто така и гајската култура се издвојува од останатите. Во 1907 година, Г.А.Ј. Хазеу го напишал првиот гајско-холански речник.[1]

Гајски јазик
Застапен воИндонезија
ПодрачјеСуматра
Говорници550,000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2gay
ISO 639-3gay

Наводи уреди

  1. Gajosch-Nederlandsch Woordenboek, by G.A.J. Hazeu, Landsdrukkerij Batavia 1907. It is available online as a Google scan.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди