Мансакански јазици

Мансаканските јазици се подруга на филипинските јазици од семејството на австронезиски јазици. Од овие јазици, најистакнат јазик е дававењскиот јазик, но голем број од луѓето зборуваат и себуански јазик.

Мансакански јазици
Географска
распространетост:
Давао, Минданао
Класификација:австронезиски
Гранки:

КласификацијаУреди

Мансаканските јазици се составени од:

 • давајски јазик
 • источни
  • карагаски јазик
  • мандајански: мансакаски и мандајаски
 • камајоски јазик
 • калагански јазик

Според анализата на Базата на основни австронезиски зборови,[1] во оваа група јазици се додале и бутуанскиот јазик, сулскиот јазик и маманваскиот јазик. Така групата изгледала вака:

големомансакански

Јазичарот Галман во 1974 година[2] ја дал следната класификација:

 • мансакански јазици
  • северномансакански
  • дававски
   • дававењски
  • источномансакански
   • исамалски
   • карагаски
   • кабасашки, бососки, мансакански, мандајски
  • западномансакански
   • калагански и тагакаоло
 • маманваски

НаводиУреди

 1. Greenhill, S.J., Blust. R, & Gray, R.D. (2008). The Austronesian Basic Vocabulary Database: From Bioinformatics to Lexomics. Evolutionary Bioinformatics, 4:271-283.
 2. Gallman, Andrew Franklin. A Reconstruction of Proto-Mansakan. M.A. dissertation. Arlington, Texas: Dept. of Liunguistics, University of Texas at Arlington, 1974.

ПоврзаноУреди