Реџаншкиот е австронезиски јазик, од групата на малајско-полинезиски јазици, од подгрупата на јадрени малајско-полинезиски јазици. Јазикот го зборуваат Раџанците во Индонезија. Јазикот има 5 главни дијалекта.

Реџаншки јазик
Застапен воИндонезија
ПодрачјеЈугозападна Суматра
Говорници350,000 (попис 2000)  e17
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rej

Класификација

уреди

Реџаншкиот не е близок со останатите малајско-полинезиски јазици. Мекгин (2009) го класифицира јазикот како бидујушки јазик, најблизок до букарско-сандоншкиот.[1] Исто така може да е близок со новоопишаниот насалски јазик, но за сега нема цврски јазични докази за ова тврдење.[2]

Наводи

уреди
  1. McGinn, Richard (2009) "Out-of-Borneo subgrouping hypothesis for Rejang".[1] Архивирано на 2 јануари 2014 г. In Adelaar & Pawley, eds, Austronesian historical linguistics and culture history
  2. [2]

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди