Данајски јазици

јазично семејство

Данајските јазици или данаоски јазици се група на австронезиски јазици кои се зборуваат на Филипините. Во оваа група спаѓаат два јазика: магинданаоски јазик и маранаоски јазик, секој со по скоро милион говорници.

Данајски јазици
Географска
распространетост:
Минданао, Сабах
Класификација:австронезиски
Гранки:

ПоврзаноУреди