Јужна Круна (соѕвездие)

Јужна Круна (лат. Corona Australis или Corona Austrina, CrA) — соѕвездие. Името значи „јужна круна“ и е спротивно на Северна Круна. Јужна Круна е едно од соѕвездијата забележани од Птоломеј.

Јужна Круна
лат. Corona Australis
Corona Australis constellation map mk.svg
КратенкаCrA
ГенитивноCoronae Australis /
Coronae Austrinae
Ректасцензија19 ч.
Деклинација−40°
Површина128 (°)² (80-то)
Главни ѕвезди6
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
14
Ѕвезди со планети0
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаα CrA (4,1m)
Најблиска ѕвездаHD 177565
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиBeta Corona Austrinids
Соседни
соѕвездија
Стрелец
Скорпија
Олтар
Телескоп
Видливо на ширина од +40° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец август.

Единствената ѕвезда од ова соѕвездие која има име е Алфека Меридијана или Alpha CrA. Името е комбинација на арапското име на ова соѕвездие со латинскиот назив за 'средно'.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • The Cambridge Guide to the Constellations, Michael E. Bakich, Cambridge University Press, 1995, pg. 85
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врскиУреди