Ковани пари за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонија

Ковани пари за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонијаковани пари за колекционерски цели издадени од Народната банка на Република Македонија. Во продолжение е направен преглед на сите ковани пари коишто досега се издадени, поделени по серии на коишто припаѓаат и една збирка со името „Триптих“, а покрај нив се наведени слики со приказ на лицето и опачината од парите и дадени се информации за нивната номинална вредност и годината на издавање.

Серии

уреди

Хороскопски знаци

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Вага
 
 
10 ден. 2014
Девица
 
 
10 ден. 2014
Јарец
 
 
10 ден. 2014
Лав
 
 
10 ден. 2014
Скорпија
 
 
10 ден. 2014
Стрелец
 
 
10 ден. 2014
Бик
 
 
10 ден. 2015
Близнаци
 
 
10 ден. 2015
Водолија
 
 
10 ден. 2015
Овен
 
 
10 ден. 2015
Рак
 
 
10 ден. 2015
Риби
 
 
10 ден. 2015
Бик
 
 
100 ден. 2018
Близнаци
 
 
100 ден. 2018
Водолија
 
 
100 ден. 2018
Јарец
 
 
100 ден. 2018
Овен
 
 
100 ден. 2018
Риби
 
 
100 ден. 2018
Рак
 
 
100 ден. 2018
Лав
 
 
100 ден. 2018
Девица
 
 
100 ден. 2018
Вага
 
 
100 ден. 2018
Скорпија
 
 
100 ден. 2018
Стрелец
 
 
100 ден. 2018

Икони на светци

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Кирил и Методиј - 100 денари
 
 
100 ден. 2014
Кирил и Методиј - 1.000 денари
 
 
1.000 ден. 2014
Свети Никола Чудотворец
 
 
100 ден. 2016
Света Матрона Московска
 
 
100 ден. 2017

Православни светци

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Свети Никола Чудотворец
 
 
10 ден. 2018
Свети Серафим Саровски
 
 
10 ден. 2018
Свети Сергиј Радонежски
 
 
10 ден. 2018
Свети Пантелејмон
 
 
10 ден. 2018

Ден на Ангел

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Александар
 
 
100 ден. 2015
Ана
 
 
100 ден. 2015
Владимир
 
 
100 ден. 2015
Димитар
 
 
100 ден. 2015
Елена
 
 
100 ден. 2015
Наталија
 
 
100 ден. 2015
Олга
 
 
100 ден. 2015

Икони на Пресвета Богородица

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Владимирска
 
 
100 ден. 2016

Мајка Тереза

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Мајка Тереза
 
 
100 ден. 2016

Триптих

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Богородица
 
 
10 ден. 2017
Исус Христос
 
 
10 ден. 2017
Свети Никола Чудотворец
 
 
10 ден. 2017

Други ковани пари

уреди
Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија - 100 денари
 
 
100 ден. 2014
50 години од Македонската академија на науките и уметностите
 
 
100 ден. 2017
Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија
 
 
100 ден. 2017
Ветроказ со петел
 
 
100 ден. 2017
Петел со ангел
 
 
100 ден. 2017
Руски лавиринт
 
 
100 ден. 2017
Година на кучето - безбедна година на кучето
 
 
100 ден. 2018
Година на кучето - богата година на кучето
 
 
100 ден. 2018
Тркало на среќата
 
 
10 ден. 2018
Деловен успех и среќа
 
 
100 ден. 2019
Вештачка интелигенција
 
 
100 ден. 2019
Среќен роденден
 
 
100 ден. 2019

Јубилејни монети

уреди
Изданија на НБРМ
Монета Вредност Опис
    1 златен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
    1 сребрен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
    1 бакарен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
    1 златен денар Ав.НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА;ЕДЕН ЗЛАТЕН ДЕНАР Пар бели штркови (Ciconia Ciconia) во гнездо. Рев.

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА; СКОПЈЕ, 8 СЕПТЕМВРИ 1996 Грб на Република Македонија.

    1 златен денар Ав. Портрет на Свети Климент Охридски. Рев. Соборна Црква во Скопје.
    5 златни денари Ав. Егзодус, Мајка со две деца во бегање. Рев. РГрб на здружението на Македонсците бегалци од Егејска Македонија.
    2 златни денари Ав. Грб на Економски факултет во Скопје. Рев. Зградата на Економски факултет во Скопје.
    10 златни денари Ав. Стилизирана карта на Македонија со сонце во средината. Рев. Претстава на дрво.
    10 златни денари Ав.Портрет на Свети Кирил и Методиј. Рев. Македонска азбука
    60 златни денари Ав. Панорама на манастирот Свети Прохор Пчињски Рев. Манифестот на АСНОМ
    10 златни денари Ав.Црешовото топче. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 сребрени денари Ав.Црешовото топче. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портерет на Даме Груев. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портерет на Блаже Конески. Рев.Споменик Македониум во Крушево
    100 златни денари Ав. Портрет на Гоце Делчев. Рев.Споменик Македониум
    100 златни денари Ав. Портрет на Ѓорче Петров. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портерет на Јане Сандански. Рев.Споменикот Македониум во Крушево
    100 златни денари Ав. Портрет на Крсте Петков Мисирков. Рев. За македонцките работи, корица на книгата
    100 златни денари Ав. Портрет на Методија Андонов Ченто. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портрет на Михајло Апостолски. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портрет на Питу Гули. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
    100 златни денари Ав. Портрет на Никола Карев, Илинден. Рев. Споменик Македониум.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди