Министерство за разузнавање на Иран

(Пренасочено од ВЕВАК)

Министерството за разузнавање и државна безбедност (персиски: وزارت اطلاعات و امنیت کشور Vezarat-e Ettela'at va Amniat-e Keshvar) е првостепена разузнавачка служба во Исламската Република Иран. Позната е и како ВЕВАК (VEVAK).

Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Ова министерство е оформено на 18 август 1984.

НА чело на ова министерство е Голам Хосеин Мојсени-Еџехеи.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди