Ова е преглед на настаните од 1890 година во филмот, вклучувајќи список на филмови и значајни луѓе кои биле родени или кои починале оваа година.

Години во филмот
Поврзани теми од периодот
Десетте останатите кадри на Плоштадот Трафалгар во Лондон од Вордсворт Донисторп
Луј Август Ле Принц, 28 август 1841.

Настани уреди

Филмови уреди

Родени уреди

Починати уреди

Наводи уреди

  1. Burns, Paul T, The History of The Discovery of Cinematography – 1885 – 1889, Архивирано од изворникот на 2009-05-13, Посетено на 2009-05-10 and Ten Remaining Frames Of Donisthorpe's 1890 'Trafalgar Square' Footage Come To Life, Архивирано од изворникот (GIF) на 2010-06-11, Посетено на 2009-05-10

Надворешни врски уреди

  1890 во филмот на Ризницата ?