Список на NGC-објекти (7001–7840)

список на статии на Викимедија

Ова е список на објектите со број 7001–7840 во Новиот општ каталог (NGC). Овој астрономски каталог е претежно составен од ѕвездени јата, маглини и галаксии. Другите објекти во каталогот се наведени на другите потстраници списокот на NGC-објекти. За секој објект е наведено соѕвездието на кое му припаѓа[1] и неговиот морфолошки вид.

7001–7100 уреди

NGC-бр. Вид објект Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина Соѕвездие Откриено Откривач
7001 галаксија 21ч 1м 7,7с -0° 11' 41" 13,5 Водолија 21 јули 1827 Џ. Хершел
7002 галаксија 21ч 3м 45с -49° 1' 45" 12,4 Индијанец 30 септември 1834 Џ. Хершел
7003 галаксија 21ч 0м 42,3с +17° 48' 17" 13 Делфин 26 август 1864 Х. Даре
7004 галаксија 21ч 4м 2с -49° 6' 51" 13,1 Индијанец 2 октомври 1834 Џ. Хершел
7005 расеано ѕвездено јато 21ч 1м 57с -12° 52' 48" - Водолија 23 август 1855 Х. Даре
7006 збиено ѕвездено јато 21ч 1м 29,5с +16° 11' 17" 10,6 Делфин 21 август 1784 В. Хершел
7007 галаксија 21ч 5м 27,8с -52° 33' 7" 11,9 Индијанец 8 јули 1834 Џ. Хершел
7008 планетарна маглина 21ч 0м 32,8с +54° 32' 38" 10,7 Лебед 14 октомври 1787 В. Хершел
7009 планетарна маглина 21ч 4м 10,8с -11° 21' 47" 8 Водолија 7 септември 1782 В. Хершел
7010 галаксија 21ч 4м 39,4с -12° 20' 16" 13 Водолија 6 август 1823 Џ. Хершел
7011 расеано ѕвездено јато 21ч 1м 50с +47° 21' 17" - Лебед 19 септември 1829 Џ. Хершел
7012 галаксија 21ч 6м 45,5с -44° 48' 52" 12,7 Микроскоп 1 јули 1834 Џ. Хершел
7013 галаксија 21ч 3м 33,6с +29° 53' 49" 11,5 Лебед 17 јули 1784 В. Хершел
7014 галаксија 21ч 7м 52с -47° 10' 43" 12,3 Индијанец 2 октомври 1834 Џ. Хершел
7015 галаксија 21ч 5м 37,3с +11° 24' 49" 12,4 Ждребе 29 септември 1878 Е. Стефан
7016 галаксија 21ч 7м 16,2с -25° 28' 7" 13,7 Јарец 1886 Ф. Ливенворт
7017 галаксија 21ч 7м 20,5с -25° 29' 15" 14,4 Јарец 1886 Ф. Ливенворт
7018 галаксија 21ч 7м 25,4с -25° 25' 45" 13,5 Јарец 1886 Ф. Ливенворт
7019 галаксија 21ч 6м 25,8с -24° 24' 46" 14,1 Јарец 1886 Ф. Ливенворт
7020 галаксија 21ч 11м 19,9с -64° 1' 31" 11,8 Паун 31 август 1836 Џ. Хершел
7021 галаксија 21ч 11м 19,9с -64° 1' 31" 11,8 Паун 22 јуни 1835 Џ. Хершел
7022 галаксија 21ч 9м 35,1с -49° 18' 13" 13 Индијанец 2 октомври 1834 Џ. Хершел
7023 отсјајна маглина 21ч 1м 35,5с +68° 10' 10" - Кефеј 18 октомври 1794 В. Хершел
7024 расеано ѕвездено јато 21ч 6м 9,1с +41° 29' 24" - Лебед 17 октомври 1786 В. Хершел
7025 галаксија 21ч 7м 47,4с +16° 20' 9" 12,9 Делфин 17 септември 1863 А. Март
7026 планетарна маглина 21ч 6м 18,6с +47° 51' 10" 10,9 Лебед 6 јули 1873 Ш. В. Бернам
7027 планетарна маглина 21ч 7м 1,7с +42° 14' 12" 8,5 Лебед 1878 Е. Стефан
7028 непостоечки објект 21ч 8м 15с +18° 28' 48" - Делфин 17 септември 1863 А. Март
7029 галаксија 21ч 11м 51,7с -49° 17' 1" 11,4 Индијанец 2 октомври 1834 Џ. Хершел
7030 галаксија 21ч 11м 13,3с -20° 29' 12" 13,7 Јарец 1886 Ф. Ливенворт
7031 расеано ѕвездено јато 21ч 7м 12,5с +50° 52' 12" 9,1 Лебед 21 септември 1788 В. Хершел
7032 галаксија 21ч 15м 22,9с -68° 17' 15" 12,9 Паун 20 јули 1835 Џ. Хершел
7033 галаксија 21ч 9м 36,2с +15° 7' 31" 14,2 Пегаз 17 септември 1863 А. Март
7034 галаксија 21ч 9м 38,1с +15° 9' 4" 14 Пегаз 17 септември 1863 А. Март
7035 галаксија 21ч 10м 45,5с -23° 8' 7" 14,4 Јарец 1886 Ф. Мулер
7036 тројна ѕвезда 21ч 10м 12с +15° 22' 36" - Пегаз 11 октомври 1825 Џ. Хершел
7037 расеано ѕвездено јато 21ч 10м 48с +33° 44' 48" - Лебед 5 август 1829 Џ. Хершел
7038 галаксија 21ч 15м 7,5с -47° 13' 13" 12 Индијанец 30 септември 1834 Џ. Хершел
7039 расеано ѕвездено јато 21ч 10м 48с +45° 37' 0" 7,6 Лебед 19 септември 1829 Џ. Хершел
7040 галаксија 21ч 13м 16,5с +8° 51' 54" 14 Ждребе 18 август 1882 М. Харингтон
7041 галаксија 21ч 16м 32,1с -48° 21' 47" 11,1 Индијанец 7 јули 1834 Џ. Хершел
7042 галаксија 21ч 13м 45,7с +13° 34' 30" 12 Пегаз 16 октомври 1784 В. Хершел
7043 галаксија 21ч 14м 4,2с +13° 37' 35" 13,8 Пегаз 18 август 1863 А. Март
7044 расеано ѕвездено јато 21ч 13м 9,4с +42° 29' 46" 12 Лебед 17 октомври 1786 В. Хершел
7045 двојна ѕвезда 21ч 14м 50,3с +4° 30' 28" - Ждребе 16 јули 1827 Џ. Хершел
7046 галаксија 21ч 14м 56с +2° 50' 4" 13,2 Ждребе 10 октомври 1790 В. Хершел
7047 галаксија 21ч 16м 27,4с -0° 49' 35" 13,4 Водолија 20 август 1873 Е. Стефан
7048 планетарна маглина 21ч 14м 15,2с +46° 17' 21" 12,1 Лебед 19 октомври 1878 Е. Стефан
7049 галаксија 21ч 19м 0,2с -48° 33' 41" 10,6 Индијанец 4 август 1826 Џ. Данлоп
7050 расеано ѕвездено јато 21ч 15м 8с +36° 10' 30" - Лебед 19 август 1828 Џ. Хершел
7051 галаксија 21ч 19м 51,3с -8° 46' 57" 13 Водолија 30 јули1827 Џ. Хершел
7052 галаксија 21ч 18м 33с +26° 26' 50" 12,6 Лисица 10 септември 1784 В. Хершел
7053 галаксија 21ч 21м 7,5с +23° 5' 7" 13,1 Пегаз 2 септември 1863 А. Март
7054 непостоечки објект 21ч 20м 43,5с +39° 10' 18" - Лебед 1872 Е. Стефан
7055 расеано ѕвездено јато 21ч 19м 30с +57° 34' 12" - Кефеј 25 септември 1829 Џ. Хершел
7056 галаксија 21ч 22м 7,5с +18° 39' 56" 13,1 Пегаз 17 септември 1863 А. Март
7057 галаксија 21ч 24м 58,5с -42° 27' 37" 12,7 Микроскоп 2 септември 1836 Џ. Хершел
7058 расеано ѕвездено јато 21ч 21м 0с +50° 48' 30" - Лебед 8 септември 1829 Џ. Хершел
7059 галаксија 21ч 27м 21,7с -60° 0' 53" 11,8 Паун 22 јули 1835 Џ. Хершел
7060 галаксија 21ч 25м 53,5с -42° 24' 39" 12,8 Микроскоп 2 септември 1836 Џ. Хершел
7061 галаксија 21ч 27м 26,7с -49° 3' 48" 13,1 Индијанец 30 септември 1834 Џ. Хершел
7062 расеано ѕвездено јато 21ч 23м 27,4с +46° 22' 43" 8,3 Лебед 19 октомври 1788 В. Хершел
7063 расеано ѕвездено јато 21ч 24м 22с +36° 29' 12" 7 Лебед 19 август 1828 Џ. Хершел
7064 галаксија 21ч 29м 3,2с -52° 46' 2" 12,2 Индијанец 8 јули 1834 Џ. Хершел
7065 галаксија 21ч 26м 42,2с -6° 59' 41" 13,7 Водолија 3 август 1864 А. Март
7066 галаксија 21ч 26м 13,7с +14° 10' 59" 14,2 Пегаз 31 август 1886 Л. Свифт
7067 расеано ѕвездено јато 21ч 24м 24с +48° 0' 36" 9,7 Лебед 27 септември 1788 В. Хершел
7068 галаксија 21ч 26м 32,3с +12° 11' 4" 14 Пегаз 7 октомври 1863 А. Март
7069 галаксија 21ч 28м 5,8с -1° 38' 47" 13,5 Водолија 12 октомври 1863 А. Март
7070 галаксија 21ч 30м 25,2с -43° 5' 12" 12,1 Жерав 5 септември 1834 Џ. Хершел
7071 расеано ѕвездено јато 21ч 26м 40с +47° 55' 22" - Лебед 19 септември 1829 Џ. Хершел
7072 галаксија 21ч 30м 37с -43° 9' 9" 13,6 Жерав 5 септември 1834 Џ. Хершел
7073 галаксија 21ч 29м 26с -11° 29' 19" 13,7 Јарец 25 август 1864 А. Март
7074 галаксија 21ч 29м 38,8с +6° 40' 56" 14,5 Пегаз 16 октомври 1863 А. Март
7075 галаксија 21ч 31м 32,9с -38° 37' 5" 12,8 Жерав 4 септември 1834 Џ. Хершел
7076 планетарна маглина 21ч 26м 24,1с +62° 53' 30" 13,5 Кефеј 15 октомври 1794 В. Хершел
7077 галаксија 21ч 29м 59,5с +2° 24' 53" 13 Водолија 11 август 1863 А. Март
7078 збиено ѕвездено јато 21ч 29м 58,3с +12° 10' 3" 6,3 Пегаз 7 септември 1746 Џ. Д. Маралди
7079 галаксија 21ч 32м 35с -44° 4' 3" 11,5 Жерав 6 септември 1834 Џ. Хершел
7080 галаксија 21ч 30м 1,9с +26° 43' 6" 12,4 Лисица 6 септември 1863 А. Март
7081 галаксија 21ч 31м 24,3с +2° 29' 28" 12,8 Водолија 10 октомври 1790 В. Хершел
7082 расеано ѕвездено јато 21ч 29м 17с +47° 7' 36" 7,2 Лебед 19 октомври 1788 В. Хершел
7083 галаксија 21ч 35м 44,6с -63° 54' 12" 11,1 Индијанец 28 август 1826 Џ. Данлоп
7084 непостоечки објект 21ч 32м 33с +17° 30' 30" - Пегаз 11 октомври 1825 Џ. Хершел
7085 галаксија 21ч 32м 25,1с +6° 34' 54" 14,5 Пегаз 3 август 1864 А. Март
7086 расеано ѕвездено јато 21ч 30м 27,5с +51° 36' 2" 8,4 Лебед 21 септември 1788 В. Хершел
7087 галаксија 21ч 34м 33,4с -40° 49' 6" 12,9 Жерав 4 септември 1834 Џ. Хершел
7088 непостоечки објект 21ч 33м 22с -0° 23' 0" - Водолија 28 септември 1880 Џ. Баксендел
7089 збиено ѕвездено јато 21ч 33м 27,2с -0° 49' 22" 6,6 Водолија 11 септември 1746 Џ. Д. Маралди
7090 галаксија 21ч 36м 27,7с -54° 33' 18" 10,7 Индијанец 4 октомври 1834 Џ. Хершел
7091 галаксија 21ч 34м 7,7с -36° 39' 14" 12,8 Жерав 1 септември 1834 Џ. Хершел
7092 расеано ѕвездено јато 21ч 31м 42с +48° 25' 0" 4,6 Лебед 325 п.н.е. / 24 октомври 1764 Аристотел / Месје
7093 расеано ѕвездено јато 21ч 34м 21с +45° 57' 56" - Лебед 19 септември 1829 Џ. Хершел
7904 планетарна маглина 21ч 36м 53с +12° 47' 22" 13,4 Пегаз 10 октомври 1884 Л. Свифт
7095 галаксија 21ч 52м 24,8с -81° 31' 53" 11,4 Октант 21 септември 1837 Џ. Хершел
7096 галаксија 21ч 41м 19,1с -63° 54' 30" 11,9 Индијанец 31 август 1836 Џ. Хершел
7097 галаксија 21ч 40м 12,8с -42° 32' 21" 11,6 Жерав 5 септември 1834 Џ. Хершел
7098 галаксија 21ч 44м 16с -75° 6' 39" 11,3 Октант 22 септември 1835 Џ. Хершел
7099 збиено ѕвездено јато 21ч 40м 22с -23° 10' 43" 6,9 Јарец 3 август 1764 Месје
7100 ѕвезда 21ч 39м 6,9с +8° 57' 2" - Пегаз 31 август 1886 Г. Бигурдан

7101–7200 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7129 расеано ѕвездено јато Кефеј 21ч 42м &1000000000000005600000056с +66° 06′ 11,5
7139 планетарна маглина Кефеј 21ч 46м &1000000000000000800000008с +63° 47′ 13,3
7142 расеано ѕвездено јато Кефеј 21ч 45м &1000000000000000900000009с +65° 47′ 10.4

7201–7300 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7217 спирална галаксија Пегаз 22ч 07м &1000000000000005260000052,6с +31° 21′ &1000000000000003300000033″ 11,0
7252 галаксија Атоми за Мир леќеста галаксија Водолија 22ч 20м &1000000000000004479999944,8с −24° 40′ &1000000000000004200000042″ 12,7
7257 спирална галаксија Водолија 22ч 22м &1000000000000003539999935,4с −04° 07′ &1000000000000002600000026″ 14
7293 маглина Завој планетарна маглина Водолија 22ч 29м &1000000000000003860000038,6с −20° 50′ &1000000000000001400000014″ 13,2

7301–7400 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7301 пречкеста спирална галаксија Водолија 22ч 30м &1000000000000034800000034,8с −17° 34′ &1000000000000002500000025″ 13,3
7302 елиптична галаксија Водолија 22ч 32м &1000000000000023900000023,9с −14° 07′ &1000000000000001500000015″ 12,3
7303 спирална галаксија Пегаз 22ч 31м &1000000000000033000000033,0с +30° 57′ &1000000000000002400000024″ 12,8
7314 спирална галаксија Јужна Риба 22ч 35м &1000000000000046100000046,1с −26° 03′ &1000000000000000200000002″ 11,6
7315 леќеста галаксија Пегаз 22ч 35м &1000000000000031900000031,9с +34° 48′ &1000000000000001100000011″ 13,8
7318 (дел од Стефановиот Квинтет) заемоделувачки галаксии Пегаз 22ч 35м &1000000000000058400000058,4с +33° 57′ &1000000000000005700000057″ 13,9
7318a (дел од Стефановиот Квинтет) заемоделувачка галаксија Пегаз 22ч 35м &1000000000000056900000056,9с +33° 57′ &1000000000000005400000054″ 14,9
7318b (дел од Стефановиот Квинтет) заемоделувачка галаксија Пегаз 22ч 35м &1000000000000058500000058,5с +33° 57′ &1000000000000005500000055″ 14,1
7319 (дел од Стефановиот Квинтет) заемоделувачка галаксија Пегаз 22ч 36м &1000000000000003700000003,7с +33° 58′ &1000000000000003100000031″ 14,8
7320 спирална галаксија Пегаз 22ч 36м &1000000000000003600000003,6с +33° 56′ &1000000000000005300000053″ 13,8
7320c спирална галаксија Пегаз 22ч 36м &1000000000000020300000020,3с +33° 59′ &1000000000000000700000007″ 17
7331 спирална галаксија Пегаз 22ч 37м &1000000000000004300000004,3с +34° 24′ &1000000000000005900000059″ 10.4
7335 леќеста галаксија Пегаз 22ч 37м &1000000000000019500000019,5с +34° 26′ &1000000000000005000000050″ 14,7
7337 спирална галаксија Пегаз 22ч 37м &1000000000000026800000026,8с +34° 22′ &1000000000000002600000026″ 15,7
7340 елиптична галаксија Пегаз 22ч 37м &1000000000000044200000044,2с +34° 24′ &1000000000000003600000036″ 14,9
7343 спирална галаксија Пегаз 22ч 38м &1000000000000038000000038,0с +34° 04′ &1000000000000001700000017″ 14,3
7354 планетарна маглина Кефеј 22ч 40м &1000000000000019900000019,9с +61° 17′ &1000000000000000800000008″
7380 расеано ѕвездено јато Кефеј 22ч 47м +58° 07′ 7,6

7401–7500 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7424 Големозамислена Галаксија спирална галаксија Жерав 22ч 57м &1000000000000001800000018с −41° 04′ &1000000000000001400000014″ 11,0
7479 спирална галаксија Пегаз 23ч 04м &1000000000000056700000056,7с +12° 19′ &1000000000000002300000023″ 11,7

7501–7600 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7510 расеано ѕвездено јато Кефеј 23ч 11м +60° 34′ 8,8
7537 спирална галаксија Риби 23ч 14м &1000000000000034800000034,8с +04° 29′ &1000000000000005400000054″ 13,8
7582 Сејфертова галаксија 2
7600 елиптична галаксија Водолија

7601–7700 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7635 маглина Меур расеана маглина Касиопеја 23ч 20м &1000000000000048300000048,3с +61° 12′ &1000000000000000600000006″
7654 Месје 52 расеано ѕвездено јато Касиопеја 23ч 25м +61° 35′
7662 Копландова Сина Снежна Грутка планетарна маглина Андромеда 23ч 25м &1000000000000054000000054,0с +42° 32′ &1000000000000000600000006″ 9,4
7673 спирална галаксија Пегаз 23ч 27м &1000000000000041400000041,4с +23° 35′ &1000000000000002100000021″ 12,7

7701–7800 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7714 спирална галаксија Риби 23ч 36м &1000000000000014100000014,1с +2° 9′ &1000000000000001700000017″ 12,2
7742 спирална галаксија Пегаз 23ч 44м &1000000000000015900000015,9с +10° 46′ &1000000000000000100000001″ 12,5
7752 неправилна галаксија Пегаз 23ч 46м &1000000000000058500000058,5с +29° 27′ &1000000000000003200000032″ 14,3
7753 спирална галаксија Пегаз 23ч 47м &1000000000000005000000005,0с +29° 29′ &1000000000000000000000000″ 13,2
7777 леќеста галаксија Пегаз 23ч 53м &1000000000000012600000012,6с +28° 16′ &1000000000000005900000059″ 14,5
7789 расеано ѕвездено јато Касиопеја 23ч 57м &1000000000000002400000024с +56° 43′ 7,7
7793 спирална галаксија Вајар 23ч 57м &1000000000000049700000049,7с −32° 35′ &1000000000000003000000030″ 9,7

7801–7840 уреди

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
7814 спирална галаксија Пегаз 00ч 03м &1000000000000014900000014,9с +16° 08′ &1000000000000004400000044″ 12,0
7840 галаксија Риби 00ч 07м &1000000000000008800000008,8с[2] +08° 23′ &1000000000000000100000001″[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. R. W. Sinnott, editor (1988). The Complete New General Catalogue и Index Catalogue of маглинаe и Star Clusters by J. L. E. Dreyer. Sky Publishing Corporation и Cambridge University Press. ISBN 0-933346-51-4.
  2. 2,0 2,1 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. Results for various objects.