Астрономски каталог

Астрономски каталог — список или табела на астрономски објекти, групирани по ист тип, морфологија, потекло, средство на пронаоѓање или начин на откривање. Се изработуваат со извидување и попишување на објектите на небото.

Screenshot of the ESO Archive Science Portal.tif

Каталози од историска важностУреди

  Главна статија: „Ѕвезден катало.

Често користени каталозиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Kepple, George Robert; Glen W. Sanner (1998). The Night Sky Observer's Guide, Том 1. Willmann-Bell, Inc. стр. 18. ISBN 0-943396-58-1.
  2. „Observatoire de Paris (Abd-al-Rahman Al Sufi)“. Посетено на 19 април 2007.
  3. „Observatoire de Paris (LMC)“. Посетено на 19 април 200. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  4. http://www.usno.navy.mil/USNO/astrometry/optical-IR-prod/usno-b1.0
  5. http://www.usno.navy.mil/USNO/astrometry/optical-IR-prod/nomad
  6. http://www.usno.navy.mil/USNO/astrometry/optical-IR-prod/icas/usno-icas

Надворешни врскиУреди