Алберт Март (германски: Albert Marth; 5 мај 18286 август 1897)[1] — германски астроном кој работел во Англија и Ирска.

Алберт Март

Во Англија пристигнува во 1853 година за да работи со Џорџ Бишоп, богат трговец на вино и влубеник во астрономијата. Во тоја период, палтените работни места во астрономијата биле доста ретки.

Работел и како помошник на Вилијам Ласел во Малта, каде открил над маглини. Исто така го открил 29 Амфитрита еден од првите забележани астероиди.

Од 1883 до 1897 тој работи во Маркриската опсерваторија во Ирска каде бил назначен за втор директор во вториод период од неговото работење.[2]

Извршил темелни мерења на ефимеридите на телата во Сончевиот Систем. Познат е и по извршените пресметки на премините на разните планети пред други планети и го предвидел преминот на Земјата гледана од Марс.

Во негова чест именувани се и неколку кратери на Месечината и Марс.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Roger Hutchins, ‘Marth, Albert (1828–1897)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 accessed 4 Jan 2013[мртва врска]
  2. Steinicke, Wolfgang (2010). Observing and Cataloguing Nebulae and Star Clusters: From Herschel to Dreyer's New General Catalogue. Cambridge University Press. стр. 137. ISBN 9780521192675.