Френсис Ливенворт

американски астроном

Френсис Презервд Ливенворт (англиски: Francis Preserved Leavenworth; 3 септември 1858 - 12 ноември 1928) — американски астроном, роден во Маунт Вернон, Индијана. Открил голем број објекти заведени во Новиот општ каталог (NGC) заедно со Френк Мулер и Ормонд Стоун. Користеле телескоп со пречник од 66 см при опсерваторијата „Леанер Макормик“ во Вирџинискиот универзитет во Шарлотсвил, Вирџинија.

Френсис Ливенворт
Галаксијата NGC 1234

Некои откритија

уреди

Ливенворт има откриено 250 објекти, претежно од Новиот општ каталог и 3 од Индекс-каталогот. Некои од нив се:

Надворешни врски

уреди