Мајка е жена која била во блажена состојба, се породила и израснала дете.[1] Поради комплексноста и разликите во социјалните, културните и религиозни дефиниции на мајките, тешко е да се даде една општа универзална дефиниција која би била лесно прифатлива.

Мигрантска мајка од Дороти Ланг.

Биолошка мајка уреди

Кај цицачите, жената има можност да остане во блажена состојба каде во матката се развива фетус или ембрион. Кај луѓето, фетусот се развива девет месеци и потоа жената се пораѓа. Карактеристично за биолошката мајка е тоа што по пораѓањето се активираат млечните жлезди кои лачат млеко со кое се храни новороденчето првите една до две години.[2][3][4]

Сурогат мајка уреди

Сурогат мајка е жена која е во блажена состојба и раѓа дете кое не е нејзино, туку за парови кои не можат да имаат дете.

Улогата на мајката во психолошкиот развој на детето уреди

Според Ерих Фром, мајчинството може да биде и деструктивно и да предизвика патолошки последици во психичкиот развој на нејзиното дете. Оваа фиксација на детето за мајката вообичаено се случува кога мајката е претерано приврзана за детето при што, во името на љубовта, сака да го задржи во себе. Тогаш, таа очекува дека, дури и кога ќе порасне, детето не треба да биде независно и слободно, туку сака да го задржи во своето заштитничко крило и, уште повеќе, да го врати во својата „сепримачка“ и „серазурнувачка“ утроба.[5]

Мајката како тема во уметноста и во популарната култура уреди

 
Влахо Буковац (1855–1922), Мајка и дете (1894), Национална галерија на Македонија

Мајката како тема во книжевноста уреди

 • „Свети Петар и мајка му“ — македонска народна песна.[6]
 • „Мицевата мајка Мици си го плака“ - македонска народна песна.[7]
 • „Мајката го проколнала Соломон“ (српски: Соломуна проклела мати) - српска народна приказна.[8][9]
 • „Туѓа мајка“ (српски: Туђа мајка) - српска народна песна.[10]
 • „Мајчиното срце“ (српски: Материно срце) - српска народна песна.[11]
 • Мајка Маргарита“ - бугарштица.[12][13]
 • „Мама“ — расказ на српскиот писател Давид Албахари.[14]
 • „Мајка“ — песна на Никола Јонков Вапцаров.[15]
 • „Желба за мама“ — песна за деца на хрватскиот поет Григор Витез.[16]
 • „На мајчиниот ден“ — песна за деца на Григор Витез.[17]
 • Мајка“ — роман на рускиот писател Максим Горки од 1906 година.[18]
 • „Писмо до мајката“ — песна на рускиот поет Сергеј Есенин од 1924 година.[19]
 • „Тегли“ — кус расказ на македонскиот писател Ѓоко Здравески од 2019 година.[20]
 • „Подарок за мајката“ — расказ за деца на македонскиот писател Неџати Зекерија.[21]
 • „Мамо, врати се дома“ — расказ за деца на Неџати Зекерија.[22]
 • „Рацете на мајка ми се најтопли“ — расказ за деца на Неџати Зекерија.[23]
 • „Завист“ — расказ за деца на Неџати Зекерија.[24]
 • „Мајчино галениче“ (српски: Материна маза) — песна на српскиот поет Јован Јовановиќ-Змај.[25]
 • „Бдеење“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески.[26]
 • „Мамино момиче“ — песна на македонскиот поет Васил Куноски.[27]
 • „Дај ми ја, мамо“ — песна на Васил Куноски.[28]
 • „Букетче“ — песна на Васил Куноски.[29]
 • „Денот на мама“ — песна на Васил Куноски.[30]
 • „Каква мајка“ — песна на Васил Куноски.[31]
 • „Неколку збора за мојата мама“ (руски: Несколько слов о моей маме) — песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1913 година.[32]
 • „Мама и вечерта што ја убија Германците“ (руски: Мама и убитый немцами вечер) — песна на Владимир Мајаковски од 1914 година.[33]
 • „На мајките“ (српски: Majkama) — песна на српската поетеса Десанка Максимовиќ.[34]
 • Мајката Дивјачка“ (француски: La Mère Sauvage) — расказ на францускиот писател Ги де Мопасан, првпат објавен на 3 март 1884 година.[35]
 • „Мајка“ — песна на македонскиот поет Коле Неделковски.[36]
 • „Мајка и син“ — песна на Коле Неделковски.[37]
 • „За љубов на мајките“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[38]
 • „Песна за мама“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[39]
 • „Воспоставување ред со цвеќе“ — краток расказ на македонската писателка Будимка Поповска.[40]
 • „На гости при мајка“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[41]
 • „Запис за мајките од егејско“ - песна на Анте Поповски.[42]
 • „Илевата мајка“ — расказ на македонскиот писател Глигор Поповски.[43]
 • „Молитва за мојата мајка“ - песна на италијанскиот писател и режисер Пјер Паоло Пазолини од 1962 година.[44]
 • „Мајка“ - расказ на македонскиот писател Горан Петревски од 2014 година.[45]
 • „Мајката заминува“ - песна во проза од истоимената збирка на полскиот поет Тадеуш Ружевич.[46][47]
 • „Лошиот син“ - песна на Тадеуш Ружевич од 1941 година.[48]
 • „Мајка“ - збирка поезија на чешкиот поет Јарослав Сајферт од 1954 година.[49]
 • „Очите мамини“ — песна на македонскиот писател Бошко Смаќоски.[50]
 • „Тага“ — песна на Бошко Смаќоски.[51]
 • „Мајка“ - песна на полскиот поет Леополд Стаф.[52]
 • „Споменот на мајка ми“ — песна на македонскиот поет Васе Тодоров - Шлеговец.[53]
 • „Најубавиот разговор“ — расказ на македонската писателка Цветанка Трпкова.[54]
 • „Ангел со шест крилја“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[55]
 • „Ќе заборавам ли некогаш нешто?“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[56]
 • Две чиничиња пченица со ореви и цимет“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[57]
 • „Братучетка ми ги има нозете на мајка ми“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[58]
 • „Мајка и син“ - краток расказ на рускиот писател Данил Хармс.[59]
 • „Господинот Когито ја среќава во Лувр статуата на Големата мајка“ - песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[60]
 • „Пиета“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[61]
 • „Фетишот на плодноста од палеолитот“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[62]

Мајката како тема во филмот уреди

Мајката како мотив во музиката уреди

Мајката како мотив во популарната музика уреди

 • Мајки“ (хрватски: Majke) - хрватска рок-група, основана во 1984 година.[67]
 • „Мама мора да умре ноќва“ (англиски: Momma's Gotta Die Tonight) - песна на американската рок-група Бади каунт (Body Count) од 1992 година.[68]
 • „Мајка“ (англиски: Mother) - композиција на англискиот гудачки квартет Баланеску (Balanescu Quartet) од 1994 година.[69]
 • „Збогум мајко“ - фолк песна на Никола Бадев.[70]
 • „Мајка ти треба да знае“ (англиски: Your Mother Should Know) - песна на британската рок-група Битлси (The Beatles) од 1967 година.[71]
 • „Мајка ми и јас“ (англиски: Mother and I) - песна на британската рок-група Вандер стаф (The Wonder Stuff) од 1988.[72]
 • „Мама, ти си ми во мислите“ (англиски: Mama, You Been On My Mind) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан.[73]
 • „Мајка“ (англиски: Mother) - песна на англиската хард-кор група Electro Hippies.[74]
 • „Нова мама“ (англиски: New Mama) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1975 година.[75]
 • „Испрати слика од мама“ (англиски: Send A Picture Of Mother) - песна на американскиот кантри-музичар Џони Кеш (Johnny Cash).[76]
 • „Мама е мртва“ (англиски: My Mummy's Dead) - песна на John Lennon & The Plastic Ono Band од 1971 година.[77]
 • „Мајко“ (англиски: Mother) - песна на John Lennon & The Plastic Ono Band од 1971 година.[78]
 • „Кога мама беше молец“ (англиски: When Mama Was a Moth) - песна на шкотската рок-група Кокто Твинс (Cocteau Twins) од 1983 година.[79]
 • „Мајчина љубов“ (англиски: Motherly Love) — песна на американската рок-група Мадерс оф инвеншн (The Mothers Of Invention) од 1966 година.[80]
 • „Мајка-плашило“ (англиски: Freak Momma) — песна на Mudhoney и Sir Mix-A-Lot од 1993 година.[81]
 • „Мама“ (англиски: Mama) — музички албум на канадската рок-група Ноуминсноу (Nomeansno) од 1982 година.[82]
 • „Мајчинска врска“ (англиски: Motheship connection) — музички албум на американската фанк-група Парлемент (Parliament) од 1975 година.[83]
 • „Матилда мајко“ (англиски: Matilda Mother) — песна на британската рок-група Пинк Флојд (Pink Floyd) од 1967 година.[84]
 • „Мајка со атомско срце“ (англиски: Atom Heart Mother) — песна од истоимениот музички албум на Пинк флојд од 1970 година.[85]
 • „Мајка“ (англиски: Mother) — песна на американската рок-група Тин вајт роуп (Thin White Rope) од 1987 година.[86]
 • „Мама е тажна“ (англиски: Mamie is blue) — песна на германската рок-група Фауст.[87]
 • „Како мојата мајка“ (српски: Као моја мати) — песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[88]
 • „За илјада мајки“ (англиски: For A Thousand Mothers) — песна на британската рок-група Џетро тал (Jethro Tull) од 1969 година.[89]

Мајката како мотив во народната музика уреди

 • „Да ми пукниш, стара мајко“ - македонска народна песна.[90]
 • „Аир да не сториш, мајко“ - македонска народна песна.[91]
 • „Сношти си дојдов од гурбет, мајко“ - македонска народна песна.[92]

Поврзано уреди

Користена литература уреди

 • "The Evolutionary Biology of Human Female Sexuality", by Randy Thornhill, Steven W. Gangestad [93]
 • "Motherhood - How should we care for our children?", by Anne Manne[94]
 • "Mother nature: maternal instincts and how they shape the human species", by Sarah Blaffer Hrdy[95]

Наводи уреди

 1. Definition from Allwords.com
 2. Dhushara.com
 3. „Growth and Development“. Архивирано од изворникот на 2004-08-09. Посетено на 2004-08-09.
 4. „Chapter 46 Animal Reproduction“. Архивирано од изворникот на 2006-03-03. Посетено на 2006-03-03.
 5. Erih From, Umeće ljubavi. Beograd: Vulkan, 2017, стр. 133.
 6. Македонски народни балади, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 47-50.
 7. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 25.
 8. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 82-83.
 9. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 226-227.
 10. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 79-79.
 11. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 83-84.
 12. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 79-82.
 13. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 69-74.
 14. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 14-25.
 15. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 122-125.
 16. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 15.
 17. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 15-16.
 18. www.goodreads, Maxim Gorky (пристапено на 30.1.2016)
 19. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 167-168.
 20. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 39-40.
 21. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 20-22.
 22. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 87-88.
 23. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 83-84.
 24. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 73-75.
 25. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 51-52.
 26. Блаже Конески, Поезија. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2011, стр. 87-881.
 27. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 23.
 28. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 92.
 29. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 33.
 30. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 28.
 31. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 24.
 32. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 28.
 33. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 38-39.
 34. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.
 35. „Мајка дивљана“ во: Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 198-207.
 36. Коле Неделковски, Стихови. Кочо Рацин, Скопје, 1958, стр. 51.
 37. Коле Неделковски, Стихови. Кочо Рацин, Скопје, 1958, стр. 71-72.
 38. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 21.
 39. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 8.
 40. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 182-183.
 41. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 75.
 42. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 93-94.
 43. Глигор Поповски, Маслинови гранчиња. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 79-82.
 44. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 74-75.
 45. Горан Петревски, Одбрани трудови. Скопје: Темплум, 2014.
 46. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 184-190.
 47. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 4.
 48. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 197.
 49. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 50. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 36.
 51. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 76.
 52. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 20.
 53. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000, стр. 23.
 54. Цветанка Трпкова, Раздавање на душата. Скопје: Темплум, 2023, стр. 79-80.
 55. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 155.
 56. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 162-163.
 57. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 308-309.
 58. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 153.
 59. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 245-247.
 60. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 128.
 61. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 110.
 62. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 125-126.
 63. „worldlibrary.org, Mother (1955 film) (пристапено на 30.1.2016)“. Архивирано од изворникот на 2021-04-27. Посетено на 2016-01-30.
 64. Кинотека на Македонија, Програма - ноември 2015
 65. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 27.
 66. HRT, Rona, Azimova majka, afganistansko-iranski film (пристапено на 21.12.2019)
 67. Discogs, Majke (пристапено на 9.1.2021).
 68. DISCOGS, Body Count (2) ‎– Body Count (пристапено на 14.8.2020)
 69. DISCOGS, Balanescu Quartet* ‎– Luminitza (пристапено на 17.6.2020)
 70. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 71. DISCOGS, The Beatles ‎– Magical Mystery Tour (пристапено на 9.7.2020)
 72. Discogs, The Wonder Stuff – The Eight Legged Groove Machine (пристапено на 18.3.2021)
 73. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 74. Youtube, Electro Hippies Mother (пристапено на 15.10.2021)
 75. Discogs, Neil Young ‎– Tonight's The Night (пристапено на 28.2.2021)
 76. Discogs, Johnny Cash ‎– At Folsom Prison (пристапено на 21.2.2020)
 77. YouTube, My Mummy's Dead (Remastered 2010) (пристапено на 30.3.2020)
 78. YouTube, Mother - John Lennon/Plastic Ono Band (official music video HD) (пристапено на 30.3.2020)
 79. Discogs, Cocteau Twins ‎– Head Over Heels (пристапено на 9.5.2020)
 80. Discogs, The Mothers Of Invention ‎– Freak Out! (пристапено на 11.7.2019)[мртва врска]
 81. DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)
 82. Discogs, Nomeansno – Mama (пристапено на 21.5.2023)
 83. Discogs, Parliament – Mothership Connection (пристапено на 1.10.2023)
 84. YouTube, Matilda Mother (пристапено на 18.9.2019)
 85. Discogs, Pink Floyd – Atom Heart Mother (пристапено на 2.3.2021)
 86. Discogs, Thin White Rope – Moonhead (пристапено на 17.4.2024)
 87. Two Classic Albums from Faust, Collectors' Choice Music, CCM-179-2, 2000.
 88. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 89. Discogs, Jethro Tull ‎– Stand Up (пристапено на 10.12.2020)
 90. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 176.
 91. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 92. Macedonian Folklore Classics, Kiril Mančevski. Macedonian Radio and Television, MP 41035.
 93. "The Evolutionary Biology of Human Female Sexuality", by Randy Thornhill, Steven W. Gangestad
 94. "Motherhood - How should we care for our children?", by Anne Manne
 95. "Mother nature: maternal instincts and how they shape the human species", by Sarah Blaffer Hrdy