Национална галерија на Македонија

музеј во Македонија

Националната галерија на Македонија е претставува комплексна музејска институција со изложбен и галериски простор на Република Македонија, сместена во главниот град Скопје.

Даут-пашин амам, денес дел од Националната галерија на Македонија

Во Даут-пашин амам, монументален објект изграден со намена за турска бања, изградена во 15 век, која никогаш не профункционирала за својата примарна намена, сместена е Националната постаква, со дела од колекцијата.

Во својот состав, покрај Даут-пашин амам, се уште три објекти: Мултимедијалниот центар Мала станица, Чифте амам и Спомен куќата на Лазар Личеноски.

Инситуцијата е основана во 1948 година, најстарите содржините на музејот датираат од 14 век, а во својата колекција го има најдоброто од творештвото на македонските автори, но и значајни дела од уметници од просторите на поранешна Југославија.


Надворешни врски уреди

41°59′55″N 21°26′08″E / 41.9986° СГШ; 21.4356° ИГД / 41.9986; 21.4356