Татко е дефиниран како машки родител на секој тип на потомството.[1]

Татко со син

Таткото како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Таткото како мотив во книжевноста уреди

 • „Во главата пишувам расказ...“ — краток расказ (без наслов) на македонската писателка Елизабета Баковска.[2]
 • „татко ми“ — краток расказ на македонскиот писател Перо Георгиев.[3]
 • „Две дишења“ — краток расказ на македонскиот писател Ацо Гогов.[4]
 • „Отсуство“ — кус расказ на македонската писателка Калиа Димитрова.[5]
 • „Пред годишнината на татковата смрт“ — песна на Блаже Конески од 1974 година.[6]
 • „Татко“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески од 1988 година.[7]
 • „Сеќавање за таткото“ — песна на Блаже Конески.[8]
 • „Приказна за татко ми“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[9]
 • „Тато“ — песна на македонскиот поет Глигор Поповски.[10]
 • „Татко“ — песна на полскиот поет Тадеуш Ружевич од 1954 година.[11]
 • „Оган под големата вода“ — краток расказ на македонската писателка Мира Смаќоска - Танеска.[12]
 • „Те молам, тато, води ме“ — песна на македонскиот поет Стојан Тарапуза.[13]
 • „Црвени вистини“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[14]
 • „Машина за пишување“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[15]
 • „Силвана Арменулиќ“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[16]
 • „Кромид“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[17]
 • „Томови тишина“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[18]
 • „Блуткава тага“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[19]
 • „Сандалите на татковците на македонските писатели“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[20]
 • „Гледаме Макфест со татко ми“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[21]
 • „Жолт фустан над колена“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[22]
 • „Темноцрвено кадифе“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[23]
 • „Торта“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[24]
 • „Каде е татко ти?“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[25]
 • „Неочекуван гостин“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[26]
 • „Што си ѝ ти точно на Оливера?“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[27]
 • „Прогноза“ — песна на македонската поетеса Љубица Шопова од 2020 година.[28]

Таткото како мотив во популарната музика уреди

 • „Гревовите на татко ми“ (англиски: Sins Of My Father) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits).[29]
 • „Записот на раката од татко ми“ (англиски: The Writing On My Father's Hand) — песна на музичката група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1988 година.[30]
 • „Татко ми е за никаде“ (англиски: My Dad Sucks) — песна на американската хардкор-панк група Дисендентс (Descendents).[31]
 • „Татко ми“ (англиски: My Old Man) — песна на англискиот панк-рок музичар Ијан Дјури (Ian Dury) од 1977 година.[32]
 • „Татко ми е скитник“ (англиски: My Old Man's A Bum) — песна на канадската хард-кор група D.O.A од 1981 година.[33]
 • „Татко не може да вика“ (англиски: Father Cannot Yell) — песна на германската рок-група Кен (Can) од 1969 година.[34]
 • „Тато“ (англиски: Dad) — песна на канадската рок-група Ноуминсноу (Nomeansno) од 1986 година.[35]
 • „Татко ми, кловнот“ (англиски: My Father The Clown) — песна на британската рок-група Прем (Pram) од 1995 година.[36]
 • „Мојот татко беше во војната“ (хрватски: Moj je otac bio u Ratu) — песна на хрватската рок-група Прљаво казалиште.[37]
 • „Еј, тато“ (српски: Hej, Ćale) — песна на српската рок-група Рибља чорба од 1979 година.[38]
 • „Таен тато“ (хрватски: Tajni tata) — песна на хрватската рок-група Филм од 1982 година.[39]
 • „Имав татко“ (англиски: Had a dad) — песна на американската рок-група Џејнс адикшн (Jane's Addiction) од 1988 година.[40]

Библиографија уреди

Наводи уреди

 1. „WordNet“. Посетено на 2007-12-14.[мртва врска]
 2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 188.
 3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 198.
 4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 210.
 5. Очудувања 1-2. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 93-96.
 6. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 59.
 7. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 13.
 8. Блаже Конески, Црн овен. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 34.
 9. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 9.
 10. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 19.
 11. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 205.
 12. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 276.
 13. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 61-63.
 14. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 93-94.
 15. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 110.
 16. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 111.
 17. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 143.
 18. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 123-124.
 19. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 135-136.
 20. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 291-292.
 21. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 133-134.
 22. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 127.
 23. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 105-106.
 24. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 142.
 25. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 146.
 26. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 109.
 27. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 101-102.
 28. Љубица Шопова, Форми во создавање. Скопје: ПНВ Публикации, 2020, стр. 51-52.
 29. YouTube, Sins Of My Father - Tom Waits (пристапено на 25.3.2019)
 30. Discogs, Dead Can Dance ‎– The Serpent's Egg (пристапено на 24.5.2020)
 31. Descendents – Somery (пристапено на 3.7.2022)
 32. Discogs, Ian Dury – New Boots And Panties!! (пристапено на 13.9.2022)
 33. Discogs, D.O.A* – Hardcore 81 (пристапено на 13.9.2022)
 34. Discogs, The Can* ‎– Monster Movie (пристапено на 30.4.2020)
 35. Discogs, Nomeansno – Sex Mad (пристапено на 21.5.2023)
 36. Pram – Helium (пристапено на 1 ноември 2023)
 37. YouTube, Novi Punk Val 78-80 (1981) Full Album (пристапено на 21.10.2021)
 38. Discogs, Riblja Čorba – Kost U Grlu (пристапено на 16.10.2021)
 39. Discogs, Film – Zona Sumraka (пристапено на 24.5.2021)
 40. Discogs, Jane's Addiction – Nothing's Shocking (пристапено на 17.12.2020)