Креатин

хемиско соединение

Креатин е органско соединение.

Креатин
Skeletal formula of creatine
Ball and stick model of creatine
Систематско име 2-[Carbamimidoyl(methyl)amino]acetic acid
Назнаки
57-00-1 Yes check.svgОк
3DMet B00084
ATC код C01EB06
Beilstein Навод 907175
ChEBI CHEBI:16919 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL283800 Yes check.svgОк
ChemSpider 566 Yes check.svgОк
DrugBank DB00148 Yes check.svgОк
EC број 200-306-6
240513
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG C00300 Yes check.svgОк
MeSH Creatine
PubChem 586
RTECS број MB7706000
UNII MU72812GK0 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White crystals
Мирис Odourless
Точка на топење
13.3 g L−1 (at 18 °C)
log P −1.258
Киселост (pKa) 3.429
Константа на базицитет (pKb) 10.568
Изоелектрична точка 8.47
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−538.06–−536.30 kJ mol−1
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
−2.3239–−2.3223 MJ mol−1
Стандардна моларна
ентропија
So298
189.5 J K−1 mol−1
Специфичен топлински капацитет, C 171.1 J K−1 mol−1 (at 23.2 °C)
Штетност
EU класификација Предлошка:Hazchem Xi
R-фрази R36/37/38
S-фрази (застарено) S26, S36
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

НаводиУреди