Земјоделство во Албанија

Земјоделството во Албанија е сè уште значаен сектор во економијата на Албанија, што опфаќа 22,5% од БДП на земјата.[1] Земјата се протега на 28.748 км2, од кои 24% е земјоделско земјиште, 36% шумско земјиште, 15% пасишта и ливади и 25% урбани области со езера, водни патишта, неискористено карпесто и планинско земјиште.[2] Земјата може да се оддели во три главни зони како што е низинската зона покрај крајбрежјето на земјата, ридска зона и планинска зона.

Албанската ривиера и нејзините насади со маслинка и агруми .

Земјата опфаќа крајбрежни рамнини на запад со албанските Алпи на северот, Шар Планина на североисток, Планините Скендербег во центарот, Кораб на исток, Пинд на југоисток и Цераунските Планини на југозапад по должината на Албанската ривиера . Средоземното Море, кое ги вклучува Јадранското и Јонското, ја сочинува целата западна граница на Албанија.

Земјата има претежно средоземна клима со континентални влијанија.[3] Тоа значи дека климата се одликува со благи зими и топли, суви лета. Најтоплите области на земјата се долж западниот дел, каде климата е длабоко погодена од морето. Најстудените делови на земјата се на север и исток, каде преовладува снежно-пошумената клима.

Во 1990 година, домашните земјоделски производи учествувале со 63% од трошоците на домаќинствата и 25% од извозот. Како дел од претпристапниот процес на Албанија во Европската Унија, на земјоделците им се помага преку ИПА фондовите за подобрување на албанските земјоделски стандарди.[4]

Што се однесува до Министерството за земјоделство, извозот на зеленчук и овошје е двојно зголемен во текот на првите месеци од 2017 година. Извозот на риба, морска храна и морски производи исто така е зголемен за 35 проценти.[5]

Едно од најраните места за земјоделство во Европа е пронајдено во Југоисточна Албанија.[6]

Аквакултура уреди

 
Објект за одгледување мида во езерото Бутринт .

И Јадранското и Јонското Море во внатрешноста на Средоземното Море се извор на солена вода за риболов, а свежа вода поседува езерото Бутринт, Скадарското Езеро, Охридското Езеро, Преспанското Езеро, како и во Лагуна Караваста, Лагуна Нарта и Лагуна Патос. Брегот на земјата се проценува дека е долго 381 километри.[7] Големата достапност на вода во земјата му дава на неразвиената риболовна индустрија голем потенцијал да стане голем дел од локалната економија.[8][9][10] , иако риболовната индустрија сè уште е во процес на транзиција и покрај значителниот развој и преработка на капацитети наследени од минатото.

 
Рибарско земјоделство во Зус, округот Скадар .

Огромно одгледување морска риба се практикува во земјата од 1950-тите.[11] Морската риболовна индустрија е крајбрежна. Пастрмките се развиваат главно на југоисток, југозапад и север, додека крапот е примарно пронајден во центарот и на север. Во морската култура со риба доминираат неколку видови, вклучувајќи ги Калифорниска пастрмка, лаврак, ципура, обичен крап, сребрен крап и Охридска пастрмка.[12][13]

Школките се широко распространети низ целиот југ на земјата и особено се одгледуваат во езерото Бутринт покрај близината на Јонското Море.[14] Во 1980 година, биле изградени скоро 80 објекти за култивирање на школки со просечно производство од околу 2.000 тони годишно, додека во 1989 година се зголемил бројот на 5.000 тони годишно. Во Сентгин работи помал објект од околу 100 хектари. По падот на комунизмот и појавата на колера во 1990 година, производството нагло опаднало и повторно започнало да се зголемува во 2000 година.[12][15]

Одгледувањето на ракчиња започнало околу крајот на комунизмот во Албанија.[12] Единствениот обемен објект за култивирање на ракчиња во земјата се наоѓа во лагуната Нарта, на местото каде реката Војуша се влева во Јадранското Море. Во рамките на морскиот парк Карабурун-Сазан, евидентирани се 50 видови ракови, што укажува дека регионот претставува потенцијална местоположба за одгледување.[16]

Лозарство уреди

 
Грозје во Белград .

Албанија е 42-от најголем производител на вино во светот. Земјата има една од најдолгите традиции и најдолгата историја на лозарство во Европа, и хронолошки припаѓа на земјите од Стариот Свет на виното за производство.[17][18][19][20] Најважните вински региони во земјата се наоѓаат во центарот на земјата, но исто така и планинските области на север, исток и југ.[21][22] По крајот на комунизмот во XX век, развојот и богатството на албанската винска индустрија биле длабоко под влијание на економските влијанија на земјата.

Во 1912 година, секторот се здобил со широко распространета популарност кај месното население, но бил скоро уништен во 1933 година од филоксера. Значителен подем започнал дури по Втората светска војна, кога во овој период виното се одгледувало на само 2.737 хектари. Најизведувачки регион на вино бил округот Драч, каде се одгледувало грозје на комунистичките државни претпријатија. Во тоа време, на целата национална површина територијата одговарала приближно на онаа на тутунот, но била значително помала од онаа на маслинките и овошните дрвја. Извезеното вино се извезува пред сè во Западна Европа, како Германија .

Покрај тоа, извозот на вино се намалило постојано од 61.000 хектолитри во 1971 година на 22.000 хектолитри во 1985 година. Причините се наоѓаат главно во застарените услови на производство и недоволниот технички материјал што го отежнува транспортот а со тоа се намалил и квалитетот. Од друга страна, извозот на лесно преносливи грасини бил континуирано во пораст (до 3500 тони годишно), додека извозот на свежо грозје бил маргинален.

Производство уреди

 
Албанско пасиште

Главните земјоделски производи во земјата се тутун, смокви, маслинки, пченица, пченка, компири, зеленчук, овошје, шеќерна репка, грозје, месо, мед, млечни производи и традиционална медицина и ароматични растенија.

Земјоделството учествува со 18,9% од БДП и голем дел е наменет за извоз. Сепак, земјоделството е првенствено ограничено на малите семејни ниви и зглавно поради недостаток на модерна опрема, нејасни права на сопственост и распространетоста на мали, неефикасни парцели на обтаботлива површина. Фрагментацијата на земјиштето по 1990 година, неизвесната сопственост на земјиштето, недостатокот на државни регистри и кредитирање на банките и високиот ДДВ, се сите пречки за модерната земјоделска индустрија. Исто така, постои загриженост дека земјоделските производи со потекло од Албанија се обележани како „Производ од Турција“ за меѓународниот пазар.

Земјоделската сцена постепено се менува со воведување на задруги, странски инвестиции, формализирање на земјоделците и изградба на центри за собирање и дистрибуција.

Албанија има почви и клима поволна за обемна индустрија. Голем дел од историските шуми на Албанија биле уништени преку неефикасната дрвна индустрија и проширување на земјоделско земјиште во 1990-тите. Денес шумите покриваат околу една третина од земјиштето на Албанија и, како резултат на договорот со Италија и Светската банка, во тек е голема количина на пошумување .

Албанија е 11-ти најголем производител на маслиново масло .[23]

Хортикултура уреди

Албанија произведува широк спектар на овошје, ореви и зеленчук, додека нејзиното производство постојано расте.[24]

Меѓународен ранг уреди

Вкупно производство) Место Countries reviewed
Слива и Трнинка[25] (Вкупно производство) 2014 31 85
Грозје[26] (Вкупно производство) 2014 36 90
Лубеницаes[27] (Вкупно производство) 2014 40 130
Овошје[28] (Вкупно производство) 2014 98 205
Смоква[29] (Вкупно производство) 2014 11 52
Краставицаs[30] (Вкупно производство) 2014 39 133

Поврзано уреди

Дополнителна литература уреди

  Оваа статија содржи материјал во јавна сопственост од портали или документи од „Студии за државите на Конгресната библиотека.

Наводи уреди

  1. Food and Agriculture Organization. „Albania: FAO Country Programming Framework in the Republic of Albania 2015-2017“ (PDF). fao.org (англиски). стр. 7.
  2. Prof. Andrea Shundi. „Albania“. fao.org (англиски). Архивирано од изворникот на 2004-10-31. Посетено на 2020-03-26.
  3. Ministry of Environment of Albania. „Albania's Second National Communication to the Conference of Parties under the United Nations Framework Convention on Climate Change“ (PDF). unfccc.int (англиски). Tirana. стр. 28.
  4. „IPA National Programme 2011 for Albania Project Fiche 7: Support to Agriculture and Rural Development“ (PDF) (англиски). Посетено на 17 June 2016.
  5. agroweb (26 April 2017). „Dyfishohet eksporti i fruta-perimeve, 3-fishohet ai i vezëve“. agroweb.org (албански). Архивирано од изворникот на 2020-06-06. Посетено на 2020-03-26.
  6. „UC Research Reveals One of the Earliest Farming Sites in Europe“. Uc.edu. 2012-04-16. Архивирано од изворникот на 2015-09-10. Посетено на 2016-06-17.
  7. Sustainable Development of Sea-Corridors and Coastal Waters: The TEN ECOPORT project in South East Europe (Chrysostomos Stylios, Tania Floqi, Jordan Marinski, Leonardo Damiani. изд.). Springer. 2015-04-07. стр. 85. ISBN 9783319113852.
  8. Aleksander Flloko. „Fish marketing and trading in Albania“ (PDF). faoadriamed.org (англиски). стр. 5.
  9. Center for International Development, Harvard University. „INCREASING EXPORTS OF ALBANIAN CULTIVATED FISH TO THE EU“ (PDF). growthlab.cid.harvard.edu (англиски).
  10. „Organic Agriculture in Albania“ (PDF). orgprints.org (англиски). стр. 7.
  11. University of British Columbi (2 July 2017). „Reconstruction of Albania fishery catches by fishing gear“ (PDF). seaaroundus.org (англиски). стр. 2. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-07-02.
  12. 12,0 12,1 12,2 Food and Agriculture Organization. „Albania“. fao.org (англиски).
  13. Viola Prifti and Fan Noli University. „ARTIFICIAL FERTILIZATION OF THE OHRID TROUT AND THE PRESENCE OF ITS SUMMER FORM IN THE LAKE“ (PDF). animalsciencejournal.usamv.ro (англиски).
  14. Center for International Development, Harvard University. „CONDITIONS FOR RE-OPENING EXPORTS OF ALBANIAN MUSSELS TO THE EU“ (PDF). albania.growthlab.cid.harvard.edu (англиски). стр. 4. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-08-10. Посетено на 2020-03-26.
  15. D Greco; I Luizzi; A Sallabanda; A Dibra; E Kacarricy; L Shapo. „Cholera in the Mediterranean: outbreak in Albania“. eurosurveillance.org (англиски).
  16. Lefter KASHTA; Sajmir BEQIRAJ; Virginie TILOT; Violeta ZUNA; Eno DODBIBA. „THE FIRST MPA IN ALBANIA, SAZANI ISLAND – KARABURUNI PENINSULA, AS A REGIONAL PRIORITY CONSERVATION AREA FOR MARINE BIODIVERSITY“ (PDF). zrsvn.si (англиски). стр. 9. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-08-19. Посетено на 2020-03-26.
  17. Tom Stevenson (2011). The Sotheby's Wine Encyclopedia. Dorling Kindersley. ISBN 978-1-4053-5979-5.
  18. PATTI MORROW (5 January 2017). „Why Albania Is A Great Destination For Wine Drinkers“. epicureandculture.com (англиски).
  19. The Oxford Companion to Wine (англиски) (Julia Harding, Jancis Robinson. изд.). Oxford University Press, 2015. ISBN 9780198705383.
  20. The Sotheby's Wine Encyclopedia (англиски) (Tom Stevenson. изд.). London: Dorling Kindersley. 2005. ISBN 0-7566-1324-8.
  21. Oxford Companion to Wine (англиски) (Jancis Robinson. изд.). Oxford: Oxford University Press. 2015. стр. 10. ISBN 9780198705383.
  22. Petraq Ilollari (Sotiri) (2010). Vitis Vinifera në vendin tonë/Vitis Vinifera in Our Country. стр. 8–13.
  23. „Top 25 Olive Oil Producing Countries“ (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-05-24. Посетено на 2017-04-16.
  24. „COMPETITIVENESS OF ALBANIAN AGRICULTURE: VALUE CHAIN ANALYSIS FOR FRUITS AND VEGETABLES SUB-SECTOR IN FIER REGION“ (PDF). ifama.org (англиски).
  25. „Plums and sloes, production quantity (tons) - for all countries“ (англиски).
  26. „Grapes, production quantity (tons) - for all countries“ (англиски).
  27. „Watermelons, production quantity (tons) - for all countries“ (англиски).
  28. „Fruits without melons, total, production quantity (tons) - for all countries“. factfish.com (англиски). Архивирано од изворникот на 2013-09-05. Посетено на 2020-03-26.
  29. „Figs, production quantity (tons) - for all countries“. factfish.com (англиски).
  30. „Cucumbers and gherkins, production quantity (tons) - for all countries“. factfish.com (англиски).

Надворешни врски уреди