Фикус е род (Ficus) што опфаќа околу 850 видови дрвја, џбнови, лијани и епифити од фамилија дудови (Moraceae). Оисебно е иразен во тропските предели, а меѓу нив, нам најпознатиот вид ни e смоква (Ficus carica) кој се гаи поради исклучиво благ и вкусенплод.

Ficus carica

ЗначајУреди

Различни видови на ова билка спаѓаат во многу важни растителни заеднци во екосистеми на тропски дождовни шуми а многу видови се негуваат како украсни растенија и собни билки, со засекување на кората на (Ficus elastica) се добива бек густ сок кој се употребуваа за производство на каучука битен во производство на гума.

МитологијаУреди

Поедини видови на фикус имаат култен и културен значај како мести на обожување и сенишни места. Според будистичко предание, Готама Буда се просветлил под дрво на света смоква (-{Ficus religiosa}-), кој е постало познат и како Боди дрво.

НаводиУреди