Железник или Демир Хисаристориско-географска област во југозападниот дел на Република Македонија по горното течение на Црна Река и нејзините притоки. Областа се наоѓа на северозапад од Пелагонија. Западната граница на Железник ја образуваат планините Илинска, Бигла и Плакенска кои ја одделуваат областа од Горна Преспа на југозапад и Дебрца на северозапад. Поради богатството на овие планини со железна руда и областа го добила името Железник. Во областа се наоѓаат 45 села, со центар во градот Демир Хисар (поранешно с. Мургашево).

Традиционална архитектура од село Железнец.

Населени места

уреди
 
Брачна двојка во носија од Железник, 1915 г.

Следува табела на движењето на бројот на населението низ сите пописни години:[1]

Населено место 1900 1905 1917 1948 1953 1961 1971 1981 1994 2002 2021
Бабино 430 480 463 547 533 451 319 194 70 34 21
Базерник 350 400 339 412 360 244 211 154 83 52 14
Бараково 72 72 86 199 125 118 94 90 74 67 55
Белче 100 128 78 154 154 170 175 199 208 245 210
Боиште 650 720 742 686 661 495 382 180 22 7 2
Брезово 560 800 611 700 639 510 310 197 69 62 26
Вардино 200 288 370 802 692 543 492 419 327 266 198
Велмевци 800 960 725 619 511 227 124 87 18 7 7
Вирово 350 400 518 653 630 461 435 345 217 151 56
Големо Илино 640 624 508 618 604 412 295 208 81 52 13
Големо Црско 265 288 325 223 215 97 53 33 10 4
Граиште 180 200 185 141 312 311 275 260 164 145 72
Доленци 330 360 302 442 464 402 317 242 150 97 60
Единаковци 300 320 382 580 639 588 596 552 384 338 228
Жван 340 360 459 779 907 904 786 699 506 428 242
Железнец 320 320 279 385 398 311 215 133 86 97 16
Журче 350 400 475 739 766 704 595 527 285 255 150
Загориче 140 128 76 208 225 247 255 299 140 115 94
Зашле 280 320 259 414 453 402 201 103 48 42 12
Кочиште 320 296 42 267 284 274 177 110 45 38 10
Кутретино 52 64 71 159 161 164 197 179 271 301 264
Лесково 260 280 403 322 320 215 67 1
Мало Илино 500 480 267 387 346 315 220 167 106 50 34
Мало Црско 250 360 432 292 234 122 40 22 5 1 6
Мренога 380 400 347 544 493 414 360 288 185 107 55
Ново Село 200 300 12 251 274 239 169 120 50 35 29
Обедник 250 120 344 481 487 408 403 479 382 273 239
Прибилци 450 480 404 481 482 436 427 362 287 266 153
Радово 250 216 328 218 222 179 141 98 28 13 13
Ракитница 255 240 264 351 364 305 171 83 40 37 11
Растојца 170 200 201 268 286 238 138 81 23 19 10
Света 325 366 373 557 608 545 590 590 403 332 258
Сладуево 80 49 106 126 109 96 105 81 77 52
Слепче 570 800 695 1 143 1 108 1 099 1 078 1 031 791 719 555
Слоештица 650 720 421 878 841 746 621 535 299 221 141
Смилево 2.200 2.500 997 1 341 1 339 1 158 731 689 384 321 218
Сопотница 560 640 682 985 1 070 956 1 219 1 261 989 929 715
Стругово 320 320 494 645 644 607 550 535 353 286 184
Суво Грло 55 48 86 157 156 143 102 62 27 8 7
Суводол 120 60 27 457 487 448 479 568 426 415 371
Утово 70 172 94 133 131 119 98 130 51 35 34
Цер 1.560 1.960 1.244 1 072 1 163 945 672 390 208 159 60
Церово 195 160 327 259 291 211 153 67 10 2
Демир Хисар (Мургашево) 240 240 273 543 902 1 129 1 828 2 283 2 447 2 593 2 431
ВКУПНО 16.859 19.070 16.059 21.597 22.107 19.121 16.857 15.157 10.833 9.661 7.326

Најголем број на жители, областа имала во пописот од 1953 година, кога во Железник биле запишани 22 107 жители. Потоа сите наредни пописни години населението во поголема или помала мера опаѓа, а најголемото намалување се случило во 1994 година, кога од 15 157 жители во 1981, населението се намалува на 10 833 во 1994 година или околу 28,5 % жители на Железник се иселиле од оваа област. Во поширок временски опфат, од 1953 до последната пописна 2002 година, населението на областа Железник е намалено за 56,2 %, а тоа најмногу се должи на намалувањето на бројот на жители во селата Смилево, Слепче, Цер, Слоештица, Жван кои од големи населби станале мали или средни по големина.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) *Државен завод за статистика http://makstat.stat.gov.mk Архивирано на 3 февруари 2020 г..

41°15′44″N 21°08′12″E / 41.2622° СГШ; 21.1366° ИГД / 41.2622; 21.1366