Јужен Триаголник (соѕвездие)

Јужен Триаголник (лат. Triangulum Australe) — малечко соѕвездие на јужното небо, забележано во 16 век. Неговото латинско име Triangulum Australe значи „јужен триаголник“, што е различно од соѕвездието Триаголник кое се наоѓа на северното небо. Името му е дадено поради трите сјајни ѕвезди, со втора и трета величина, кои образуваат речиси рамностран триаголник.

Јужен Триаголник
лат. Triangulum Australe
КратенкаTrA
ГенитивноTrianguli Australis
Ректасцензија16 ч.
Деклинација−65°
Површина110 (°)² (83rd)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
10
Ѕвезди со планети0
Ѕвезди посјајни од 3,00m3
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаα TrA (Atria) (1.91m)
Најблиска ѕвездаζ TrA
сг,  пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Рамнило
Олтар
Шестар
Рајска Птица
Видливо на ширина од +25° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Соѕвездието Јужен Триаголник е претставено во 1589 година од страна на Петрус Плансиус на небесен глобус со пречник од 32½ сантиметри, објавен во Амстердам од Јакоб Флорис ван Лангрен, а во небесен атлас за првпат е претставено во Уранометрија на Јохан Бајер во 1603 година.

Од видливите одлики тука е ѕвезденото јато NGC 6025, со околу 30 ѕвезди со магнитуда од 7 до 9.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди