Рамностран триаголник

Рамностран триаголник (или еднаквостраничен триаголник) [1]триаголник каде сите три страни се еднакви. Ваквите триаголници се воедно и рамноаголни, т.е. трите агли се меѓусебно складни и имаат по 60°. Рамностраните триаголници се правилни многуаголници, па затоа можат да се наречат и правнилни триаголници.

Рамностран триаголник
Triangle.Equilateral.svg
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња3
Шлефлиев симбол{3}
Коксетер–Динкинови дијаграмиCDel node 1.pngCDel 3.pngCDel node.png
Група на симетријаD3
Плоштина
Внатрешен агол60°

Основни својстваУреди

Ако рамностраниот триаголник има страна со должина a, тогаш со Питагорината теорема можеме да утврдиме дека:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Андреевски, Венцислав П. (2007). „5.5.1 Видови триаголници спрема страни“. Прирачник за математички поими и формули. Скопје: Винсент графика. стр. 178. ISBN 978-9989-2474-4-6.

Надворешни врскиУреди