Знаме на Бразил

Знамето на Бразил се састои од зелена подлога во чиј средишен дел се наоѓа голем жолт ромб во внатрешноста на ромбот се наоѓа син круг со бели звезди во пет различни величини и заоблена бела трака преку нив. Во внатрешноста на траката е испишано мотот Ordem e Progresso (португалски: Ред и Напредок)

Знамето на Бразил

Модерната верзија на знамето е официјално усвоена на 19 ноември 1889 година. Концептот го осмислил Рејмундо Тексиера Мендес во соработка со Мигел Лемосо и Мануел Перера Реис. Верзијата со 27 ѕвезди е усвоена на 12 мај 1992 година.