Атлетика на Летните олимписки игри

Атлетиката — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена уште на првите модерни Летни олимписки игри кои се одржале во Атина во 1896 година. Заклучно со Летните олимписки игри во Лондон, атлетиката била во сите програми на сите Олимписки игри.

Атлетика на Летните олимписки игри
Раководен орган
Дисциплини 47 (мажи: 24; жени: 23)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Денеска постојат 24 дисциплини за мажи и 23 дисциплини за жени. Дисциплината во која се натппреваруваат само мажи е брзо одење на 50 килиметри.

Машки дисциплини

уреди
Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Година
Олимписки атлетски дисциплини
100 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х Х 27
200 метри - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 26
400 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 27
800 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 27
1500 метри Х X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х 27
5000 метри - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х Х Х Х 23
10000 метри - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х Х Х Х 23
110 м со пречки Х Х X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х 27
400 м со пречки - Х X X - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х 25
3000 m препреки - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х 22
4 х 100 м - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х 23
4 х 400 м - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х 23
Маратон Х Х Х Х Х X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х Х Х Х Х Х 27
20 км одење - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 15
50 км одење - - - - - - - - X X X X X X X X X - X X X Х Х Х Х Х Х 18
Десетобој - - X - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
Скок во далечина Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 26
Трискок Х X Х X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Скок во висина Х X Х Х X X X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х Х 27
Скок со стап Х X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Фрлање ѓуле Х Х Х Х Х X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х Х Х Х 27
Фрлање диск X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Кладиво - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 26
Фрлање копје - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
Дисциплини кои повеќе не се во програмата
60 метри - Х Х - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
200 м со пречки - X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
2500 м препреки - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
2590 м препреки - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
3200 м препреки - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
4000 м препреки - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
мешовита штафета - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
3000 м екипно - - - - X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3
5000 m екипно - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
3 милји екипно - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
4 милји екипно - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
5 милји - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
3000 м одење - - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
3500 m одење - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
10 км одење - - - - X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
10 милји одење - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Триатлон - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Петобој - - - - X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Скок во далечина без залет - X X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4
Трискок без залет - X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
Скок во висина без залет - X X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4
56 м фрлање - - X - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
Фрлање ѓуле со две раце - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Грчки диск - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Фрлање диск со две раце - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Фрлање копје слободен стил - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Фрлање копје со две раце - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Крос поединечно - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Крос екипно - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Дисциплини 12 23 25 26 30 27 24 22 23 23 23 23 24 24 24 24 24 23 24 24 24 24 24 24 24 24 24 52
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 27

Женски дисциплини

уреди
Дисциплина 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Години
Олимписки атлетски дисциплини
100 метри X X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х 20
200 метри - - - X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х 17
400 метри - - - - - - - X X X X X X X X X Х Х Х Х 13
800 метри X - - - - - X X X X X X X X X X Х Х Х Х 15
1500 метри - - - - - - - - - X X X X X X X Х Х Х Х 10
5000 м - - - - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х Х 5
10000 м - - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х Х Х Х 7
Маратон - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х Х Х Х Х 8
100 м пречки - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X 11
400 m пречки - - - - - - - - - - - - X X X X X X X X 8
3000 м препреки - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х Х 2
4 х 100 м X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 20
4 х 400 м - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X 11
20 км одење - - - - - - - - - - - - - - - - X X X X 4
Скок во висина Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 20
Скок со стап - - - - - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х 4
Скок во далечина - - - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 17
Троскок - - - - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х Х 5
фрлање ѓуле - - - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х 17
Фрлање диск X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 20
Фрлање кладиво - - - - - - - - - - - - - - - - Х Х Х Х 4
Копје - X X X X X X X X X X X X X X X Х Х Х Х 19
Седмобој - - - - - - - - - - - - X X X X X X Х Х 8
Дисциплини кои повеќе не се во програмата
80 м пречки - X X X X X X X X - - - - - - - - - - - 8
Петобој - - - - - - - X X X X X - - - - - - - - 5
3000 метри - - - - - - - - - - - - Х Х Х - - - - - 3
10 км одење - - - - - - - - - - - - - - X X - - - - 2
Дисциплини 5 6 6 9 9 9 10 12 12 14 14 14 17 18 19 20 22 22 23 23 27
Година 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 20

Освоени медали

уреди

Прикажани се сите учесници во атлетска кои освоиле повеќе од 5 медали, заклучно со Летните олимписки игри во Лондон во 2012 година.

Паво Нурми од Финска има освоено најмногу медали на Олимписките игри (12 на број), додека Мерлин Оти има 9 медали кај женската конкуренција. Најголем број на медали имаат освоено Американците Реј Јури (8 медали), Карл Луис (7 медали). Во женска конкуренција 7 медали има Мерлин Оти (Јамајка).


Атлетичари со најголем број на освоени медали на Олимписките игри
(поединечно и екипно)
# Атлетичар Земја        
1. Паво Нурми   Финска 9 3 0 12
2. Карл Луис   САД 9 1 0 10
3. Мерлин Оти   Јамајка 5 3 1 9
4. Реј Јури   САД 8 0 0 8
5. Виле Ритола   Финска 5 3 0 8
6. Ирена Шевињска   Полска 3 2 2 7
7. Вероника Кембел Браун   Јамајка 3 2 2 7
8. Ширли Стрикланд   Австралија 3 1 3 7
9. Јусејн Болт   Јамајка 6 0 0 6
10. Алисон Феликс   САД 4 2 0 6
11. Ренате Штехер   Германија 3 2 1 6
12. Ралф Роуз   САД 3 2 1 6
13. Џеки Џојнер-Керси   САД 3 1 2 6
14. Роберт Гарет   САД 2 2 2 6
15. Ханес Колемајнен   Финска 4 1 0 5
16. Емил Затопек   Чешка 4 1 0 5
17. Евелин Ешфорд   САД 4 1 0 5
18. Мел Шепард   САД 4 1 0 5
19. Сања Ричардс-Рос   САД 4 1 0 5
20. Флоренс Грифит Џојнер   САД 3 2 0 5
21. Гвен Торенс   САД 3 1 1 5
22. Мал Витфилд   САД 3 1 1 5
23. Тирунеш Дибаба   Етиопија 3 0 2 5
24. Ирв Бакстер   САД 2 3 0 5
25. Волтер Туксбери   САД 2 2 1 5
26. Хајке Дрекслер   Германија 2 1 2 5
27. Валериј Борзов   СССР 2 1 2 5
28. Татјана Лебедева   Русија 2 1 2 5
29. Џастин Гетлин   САД 1 2 2 5
30. Едвин Виде   САД 0 1 4 5
31. Фил Едвардс   Канада 0 0 5 5

Атлетичари со најмногу освоени златни медали во поединечна конкуренција

 1. 8 : Реј Јури   САД (скок во висина без залет 1900, 1904, 1908, скок во далечина без залет 1900, 1904, 1908, троскок без залет 1900 и 1904)
 2. 7 : Карл Луис   САД (100 м 1984 и 1988 ; 200 м 1984 ; скок во далечина 1984, 1988, 1992 и 1996).
 3. 6 : Паво Нурми   Финска (1.500 м 1924 ; 5.000 м 1924 : 10.000 м 1920 и 1928 ; крос 1920 и 1924).
 4. 5 : Виле Ритола   Финска (3.000 м)
 5. 4 : Алвин Крензлајн   САД (60 м пр., 110 м пр, 200 м пр. и во далечина 1900).
 6. 4 : Ханес Колемаинен   Финска (5.000 м, 10.000 м 1 крос 1912 ; маратон 1920).
 7. 4 : Емил Затопек   Чешка (10.000 м 1948 ; 5.000 м, 10.000 м и маратон 1952).
 8. 4 : Ал Ертер,   САД (фрлање диск 1956, 1960. 1964 и 1968.)
 9. 4 : Ласе Вирен   Финска (5.000 м 1972 и 1976 ; 10.000 м 1972 и 1976).
 10. 4 : Роберт Кожењовски   Полска (20 км одење 2000 ; 50 км одење 1996, 2000 и 2004).
 11. 4 : Јусејн Болт   Јамајка (100 м 2008. и 2012; 200 м 2008. и 2012).

Медали по земја

уреди
# Земја учесник        
1   САД 320 251 196 767
2   СССР 64 55 74 193
3   Велика Британија 53 79 62 194
4   Финска 48 35 31 114
5   Источна Германија 38 36 35 109
6   Русија 26 27 25 78
7   Кенија 24 31 24 79
8   Полска 23 18 13 54
9   Етиопија 21 7 17 45
10   Австралија 20 26 25 71
11   Шведска 19 21 41 81
12   Италија 19 15 26 60
13   Јамајка 18 29 20 67
14   Германија 16 24 37 77
15   Франција 14 22 25 61
16   Канада 13 14 26 53
17   Западна Германија 12 14 17 43
18   Романија 11 14 10 35
19   Чехословачка 11 8 5 24
20   Куба 10 14 15 39
21   Унгарија 10 13 17 40
22   Нов Зеланд 10 2 8 20
23   Обединета екипа 7 11 3 21
24   Јапонија 7 7 9 23
25   Норвешка 7 5 8 20
26   Грција 6 12 11 29
27   ЈАР 6 12 6 24
28   Мароко 6 5 8 19
29   Кина 6 3 12 21
30   Холандија 6 3 6 15
31   Бугарија 5 7 6 18
32   Чешка 5 1 4 10
33   Германија 4 18 8 30
34   Белорусија 4 5 8 17
35   Бразил 4 3 7 14
36   Португалија 4 2 4 10
37   Ирска 4 2 0 6
38   Бахами 4 2 4 10
39   Алжир 4 1 2 7
40   Белгија 3 6 2 11
41   Мексико 3 5 2 10
42   Украина 3 3 12 18
43   Литванија 3 1 1 5
44 Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго 2 4 8 14
45   Шпанија 2 4 5 11
46   Аргентина 2 3 0 5
47   Естонија 2 1 3 6
48   Доминиканска Република 2 1 0 3
49   Казахстан 2 0 1 3
  Уганда 2 0 1 3
51   Камерун 2 0 0 2
52   Нигерија 1 4 8 13
53   Турција 1 3 2 6
54   Тунис 1 3 1 5
55   Австрија 1 2 4 7
56   Словенија 1 2 1 4
57   Хрватска 1 1 0 2
  Еквадор 1 1 0 2
  Јужна Кореја 1 1 0 2
 
Мешовити тимови
1 1 0 2
61   Панама 1 0 2 3
62   Мозамбик 1 0 1 2
63   Бурунди 1 0 0 1
  Гренада 1 0 0 1
  Луксембург 1 0 0 1
  Сирија 1 0 0 1
67   Швајцарија 0 6 2 8
68   Латвија 0 4 1 5
69   Намибија 0 4 0 4
70   Данска 0 2 4 6
71   Чиле 0 2 0 2
  Индија 0 2 0 2
  Шри Ланка 0 2 0 2
  Танзанија 0 2 0 2
  Југославија 0 2 0 2
76   Колумбија 0 1 1 2
  Исланд 0 1 1 2
  Кинески Тајпеј 0 1 1 2
79 Бохемија 0 1 0 1
  Боцвана 0 1 0 1
  Брег на Слоновата Коска 0 1 0 1
  Гватемала 0 1 0 1
  Хаити 0 1 0 1
  Иран 0 1 0 1
  Саудиска Арабија 0 1 0 1
  Сенегал 0 1 0 1
  Судан 0 1 0 1
  Замбија 0 1 0 1
89   Британска западна Индија 0 0 2 2
  Филипини 0 0 2 2
  Катар 0 0 2 2
92   Австралазија 0 0 1 1
  Барбадос 0 0 1 1
  Џибути 0 0 1 1
  Еритреја 0 0 1 1
  Порторико 0 0 1 1
  Венецуела 0 0 1 1
Вкупно (97) 931 939 932 2802