Пливање на Летните олимписки игри

Пливањето на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена уште од самиот почеток во машка конкуренција, додека во женска конкуренција пливањето било воведено во 1912 година. Заедно со атлетиката и гимнастиката , пливањето е еден од најпопуларните спортови на гледачите на игрите. Пливањето има втор најголем број на олимписки настани (по атлетиката).

Пливање на Летните олимписки игри
Раководен орган FINA
Дисциплини 34 (мажи: 17; жени: 17)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Настани уреди

Мажи уреди

Моментална програма
Event 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
50 м слободно X[1] X X X X X X X X X 10
100 м слободно X X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 28
200 м слободно X X[1] X X X X X X X X X X X X X X 16
400 м слободно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27


1.500 м слободно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
100 м грбно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
200 м грбно X X X X X X X X X X X X X X X X 16
100 м градно X X X X X Х X X X X X X X X 12
200 м градно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
100 м делфин X X X X X X X X X X X X X X 12
200 м делфин X X X X X X X X X X X X X X X X X 15
200 м мешано X X X X X X X X X X X X 10
400 м мешано X X X X X X X X X X X X X X X 13
штафета 4х100 м слободно X X X X X X X X X X X X X 11
штафета 4 х 200 м слободно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
штафета 4 х 100 м мешано X X X X X X X X X X X X X X X X 14
Маратон 10 км X X X X 1
Дисциплини кои повеќе не се во програмата
500 м слободно X 1
880 јарди слободно X[1] 1
1000 м слободно X 1
1200 метри слободно X 1
4.000 м слободно X 1
400 м градно X[1] X X 3
штафета 4 x 50 јарди слободно X[1] 1
200 м екипно X 1
200 м со препреки X 1
60 м ронење X 1
100 м — слободно за морнари X 1
Дисциплини 4 7 9 6 7 7 6 6 6 6 6 6 7 8 10 15 15 13 13 15 16 16 16 16 16 17 17

Жени уреди

Моментална програма
Event 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
50 м слободно X X X X X X X X X 9
100 50 м слободно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
200 слободно(подробно) X X X X X X X X X X X X X X 14
400 метри слободно X[2] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
800 метри слободно X X X X X X X X X X X X X X 14
1500 метри слободно X 1
100 метри грбно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
200 метри грбно X X X X X X X X X X X X X X 14
100 метри градно X X X X X X X X X X X X X X 14
200 метри градно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
100 метри пеперутка X X X X X X X X X X X X X X X X X 17
200 метри пеперутка X X X X X X X X X X X X X X 14
200 метри индивидуално мешано X X X X X X X X X X X X 12
400 метри индивидуално мешано X X X X X X X X X X X X X X X 15
4 × 100 слободен стил X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
4 × 200 слободен стил X X X X X X X 7
4 × 100 слободен стил X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Маратон 10 км X X X X 4
Настани 2 3 5 5 5 5 5 5 6 7 8 14 14 13 13 14 15 15 16 16 16 17 17 17 18

Мешано уреди

Моментална програма
Настан 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
4 × 100 метри слободен стил X 1
Настани 1

Олимписки рекорди уреди

Меѓународниот олимписки комитет ги признава најдобрите настапи на сите 32 актуелни (35 од 2020 година наваму) пливачки настани базирани на базен на Игрите како олимписки рекорди.

Табела на освоени медали уреди

Вкупно уреди

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1  САД (USA)246169134549
2  Австралија (AUS)606765192
3  Источна Германија (GDR)38322292
4  Унгарија (HUN)28252073
5  Јапонија (JPN)22263280
6  Холандија (NED)22181959
7  Велика Британија (GBR)16283074
8  Германија (GER)13192961
9  Кина (CHN)13191143
10  СССР (URS)12212659
11  Шведска (SWE)9151438
12  Канада (CAN)8152649
13  Франција (FRA)8152043
14  ЈАР (RSA)66618
15  Обединета екипа (EUN)63110
16  Русија (RUS)59923
17  Италија (ITA)551222
18  Украина (UKR)4217
19  Западна Германија (FRG)351422
20  Данска (DEN)35614
21  Романија (ROU)3249
22  Ирска (IRL)3014
23  Зимбабве (ZIM)2417
24  Австралазија (ANZ)2338
25  Шпанија (ESP)2248
26  Нов Зеланд (NZL)2136
27  Тунис (TUN)2013
28  Австрија (AUT)16512
29  Германија (EUA)15612
30  Бразил (BRA)14914
31  Грција (GRE)1438
32  Полска (POL)1326
33  Јужна Кореја (KOR)1304
34  Белгија (BEL)1225
35  Костарика (CRC)1124
36  Аргентина (ARG)1113
  Бугарија (BUL)1113
38  Југославија (YUG)1102
39  Мексико (MEX)1012
  Суринам (SUR)1012
41  Казахстан (KAZ)1001
  Литванија (LTU)1001
  Сингапур (SIN)1001
44  Белорусија (BLR)0213
45  Словачка (SVK)0202
46  Финска (FIN)0134
47  Куба (CUB)0112
  Норвешка (NOR)0112
49  Словенија (SLO)0101
  Србија (SRB)0101
  Хрватска (CRO)0101
52  Филипини (PHI)0022
53  Венецуела (VEN)0011
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)0011
  Швајцарија (SUI)0011
Вкупно5595575581674

Пливање со долг тек уреди

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1  САД (USA)246168134548
2  Австралија (AUS)606765192
3  Источна Германија (GDR)38322292
4  Унгарија (HUN)27252072
5  Јапонија (JPN)22263280
6  Холандија (NED)19181956
7  Велика Британија (GBR)16262971
8  Кина (CHN)13191143
9  Германија (GER)13182859
10  СССР (URS)12212659
11  Шведска (SWE)9151438
12  Канада (CAN)8152548
13  Франција (FRA)8151942
14  ЈАР (RSA)66618
15  Обединета екипа (EUN)63110
16  Италија (ITA)541120
17  Русија (RUS)49922
18  Украина (UKR)4217
19  Западна Германија (FRG)351422
20  Данска (DEN)35614
21  Романија (ROU)3249
22  Ирска (IRL)3014
23  Зимбабве (ZIM)2417
24  Австралазија (ANZ)2338
25  Шпанија (ESP)2248
26  Нов Зеланд (NZL)2136
27  Австрија (AUT)16512
28  Германија (EUA)15612
29  Бразил (BRA)14813
30  Грција (GRE)1337
31  Полска (POL)1326
32  Јужна Кореја (KOR)1304
33  Белгија (BEL)1225
34  Костарика (CRC)1124
35  Аргентина (ARG)1113
  Бугарија (BUL)1113
37  Југославија (YUG)1102
38  Мексико (MEX)1012
  Суринам (SUR)1012
  Тунис (TUN)1012
41  Казахстан (KAZ)1001
  Литванија (LTU)1001
  Сингапур (SIN)1001
44  Белорусија (BLR)0213
45  Словачка (SVK)0202
46  Финска (FIN)0134
47  Куба (CUB)0112
  Норвешка (NOR)0112
49  Словенија (SLO)0101
  Србија (SRB)0101
  Хрватска (CRO)0101
52  Филипини (PHI)0022
53  Венецуела (VEN)0011
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)0011
  Швајцарија (SUI)0011
Вкупно5535515521656

Маратонско пливање уреди

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1  Холандија (NED)3003
2  Русија (RUS)1001
  Тунис (TUN)1001
  Унгарија (HUN)1001
5  Велика Британија (GBR)0213
6  Германија (GER)0112
  Италија (ITA)0112
8  Грција (GRE)0101
  САД (USA)0101
10  Бразил (BRA)0011
  Канада (CAN)0011
  Франција (FRA)0011
Вкупно66618

Нации уреди

Nation 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 Години
  Албанија (ALB)                                                         5
  Алжир (ALG)                                                         8
  Американска Самоа (ASA)                                                         2
  Андора (AND)                                                         6
  Ангола (ANG)                                                         9
  Антигва и Барбуда (ANT)                                                         3
  Аргентина (ARG)                                                         20
  Ерменија (ARM)                                                         6
  Аруба (ARU)                                                         4
  Австралазија (ANZ)                                                         2
  Австралија (AUS)                                                         24
  Австрија (AUT)                                                         24
  Азербејџан (AZE)                                                         6
  Бахами (BAH)                                                         10
  Бахреин (BRN)                                                         6
  Бангладеш (BAN)                                                         8
  Барбадос (BAR)                                                         9
  Белорусија (BLR)                                                         6
  Белгија (BEL)                                                         23
  Бенин (BEN)                                                         3
  Бермуда (BER)                                                         11
  Боливија (BOL)                                                         9
  Босна и Херцеговина (BIH)                                                         7
  Боцвана (BOT)                                                         2
  Бразил (BRA)                                                         21
  Британски Девствени Острови (IVB)                                                         1
  Брунеј (BRU)                                                         1
  Бугарија (BUL)                                                         12
  Буркина Фасо (BUR)                                                         4
  Бурунди (BDI)                                                         4
  Камбоџа (CAM)                                                         7
  Камерун (CMR)                                                         3
  Канада (CAN)                                                         24
  Кајмански Острови (CAY)                                                         4
  ЦАР (CAF)                                                         2
  Чиле (CHI)                                                         9
  Кина (CHN)                                                         12
  Кинески Тајпеј (TPE)                                                         11
  Колумбија (COL)                                                         16
  Комори (COM)                                                         3
  Конго (CGO)                                                         7
  Кукови Oстрови (COK)                                                         2
  Костарика (CRC)                                                         12
  Хрватска (CRO)                                                         6
  Куба (CUB)                                                         11
  Кипар (CYP)                                                         8
  Чехословачка (TCH)                                                         17
  Чешка (CZE)                                                         6
  ДР Конго (COD)                                                         1
  Данска (DEN)                                                         25
  Џибути (DJI)                                                         2
  Доминика (DMA)                                                         2
  Доминиканска Република (DOM)                                                         4
  Источна Германија (GDR)                                                         5
  Еквадор (ECU)                                                         11
  Египет (EGY)                                                         13
  Ел Салвадор (ESA)                                                         10
  Екваторска Гвинеја (GEQ)                                                         1
  Естонија (EST)                                                         8
  Етиопија (ETH)                                                         2
  Фиџи (FIJ)                                                         9
  Финска (FIN)                                                         25
  Франција (FRA)                                                         26
  Габон (GAB)                                                         1
  Гамбија (GAM)                                                         1
  Грузија (GEO)                                                         5
  Германија (GER)                                                         18
  Гана (GHA)                                                         1
  Велика Британија (GBR)                                                         26
  Грција (GRE)                                                         18
  Гренада (GRN)                                                         4
  Гуам (GUM)                                                         8
  Гватемала (GUA)                                                         11
  Гвинеја (GUI)                                                         5
  Гвајана (GUY)                                                         4
  Хаити (HAI)                                                         2
  Хондурас (HON)                                                         9
  Хонгконг (HKG)                                                         16
  Унгарија (HUN)                                                         26
  Исланд (ISL)                                                         15
  Независни учесници (IOP)                                                         1
  Индија (IND)                                                         11
  Независни учесници (IOA)                                                         1
  Индонезија (INA)                                                         12
  Иран (IRI)                                                         7
  Ирак (IRQ)                                                         4
  Ирска (IRL)                                                         14
  Израел (ISR)                                                         16
  Италија (ITA)                                                         24
  Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                         4
  Јамајка (JAM)                                                         8
  Јапонија (JPN)                                                         21
  Јордан (JOR)                                                         6
  Казахстан (KAZ)                                                         6
  Кенија (KEN)                                                         6
  Косово (KOS)                                                         1
  Кувајт (KUW)                                                         9
  Киргистан (KGZ)                                                         6
  Лаос (LAO)                                                         5
  Латвија (LAT)                                                         7
  Либан (LIB)                                                         11
  Лесото (LES)                                                         1
  Либија (LBA)                                                         5
  Лихтенштајн (LIE)                                                         2
  Литванија (LTU)                                                         7
  Луксембург (LUX)                                                         16
  Македонија (MKD)                                                         6
  Мадагаскар (MAD)                                                         8
  Малави (MAW)                                                         4
  Малезија (MAS)                                                         14
  Малдиви (MDV)                                                         7
  Мали (MLI)                                                         5
  Малта (MLT)                                                         6
  Маршалски Острови (MHL)                                                         3
  Маврициус (MRI)                                                         7
  Мексико (MEX)                                                         19
  Микронезија (FSM)                                                         5
  Молдавија (MDA)                                                         5
  Монако (MON)                                                         7
  Монголија (MGL)                                                         5
  Црна Гора (MNE)                                                         2
  Мароко (MAR)                                                         5
  Мозамбик (MOZ)                                                         10
  Мјанмар (MYA)                                                         5
  Намибија (NAM)                                                         3
  Непал (NEP)                                                         6
  Холандија (NED)                                                         24
  Холандски Антили (AHO)                                                         5
  Нов Зеланд (NZL)                                                         19
  Никарагва (NCA)                                                         8
  Нигер (NIG)                                                         5
  Нигерија (NGR)                                                         5
  Норвешка (NOR)                                                         18
  Оман (OMA)                                                         3
  Пакистан (PAK)                                                         9
  Палау (PLW)                                                         5
  Палестина (PLE)                                                         5
  Панама (PAN)                                                         11
  Папуа Нова Гвинеја (PNG)                                                         5
  Парагвај (PAR)                                                         8
  Перу (PER)                                                         14
  Филипини (PHI)                                                         20
  Полска (POL)                                                         17
  Португалија (POR)                                                         16
  Порторико (PUR)                                                         13
  Катар (QAT)                                                         5
  Родезија (RHO)                                                         1
  Романија (ROU)                                                         15
  Русија (RUS)                                                         7
  Руанда (RWA)                                                         5
  Сар (SAA)                                                         1
  Света Луција (LCA)                                                         5
  Свети Винсент и Гренадините (VIN)                                                         4
  Самоа (SAM)                                                         1
  Сан Марино (SMR)                                                         8
  Саудиска Арабија (KSA)                                                         4
  Сенегал (SEN)                                                         7
  Србија и Црна Гора (SCG)                                                         2
  Србија (SRB)                                                         3
  Сејшели (SEY)                                                         7
  Сиера Леоне (SLE)                                                         2
  Сингапур (SIN)                                                         11
  Словачка (SVK)                                                         6
  Словенија (SLO)                                                         7
  ЈАР (RSA)                                                         15
  Јужна Кореја (KOR)                                                         12
  СССР (URS)                                                         9
  Шпанија (ESP)                                                         20
  Шри Ланка (SRI)                                                         10
  Судан (SUD)                                                         4
  Суринам (SUR)                                                         9
  Свазиленд (SWZ)                                                         7
  Шведска (SWE)                                                         26
  Швајцарија (SUI)                                                         21
  Сирија (SYR)                                                         7
  Таџикистан (TJK)                                                         4
  Танзанија (TAN)                                                         3
  Тајланд (THA)                                                         9
  Того (TOG)                                                         2
  Тонга (TGA)                                                         2
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)                                                         10
  Тунис (TUN)                                                         8
  Турција (TUR)                                                         11
  Туркменистан (TKM)                                                         4
  Уганда (UGA)                                                         6
  Украина (UKR)                                                         6
  ОАЕ (UAE)                                                         8
  САД (USA)                                                         27
  Уругвај (URU)                                                         14
  Узбекистан (UZB)                                                         6
  Венецуела (VEN)                                                         13
  Виетнам (VIE)                                                         13
  Девствени Острови (ISV)                                                         10
  Западна Германија (FRG)                                                         5
  Јемен (YEM)                                                         3
  Југославија (YUG)                                                         22
  Замбија (ZAM)                                                         6
  Зимбабве (ZIM)                                                         10
Nations 4 12 4 14 17 19 23 28 20 29 34 48 33 45 42 51 52 51 41 67 77 92 117 150 152 162 166 169
Swimmers 19 76 32 100 120 116 118 182 128 248 249 319 235 380 405 468 532 471 333 494 633 641 762 954 937 1026 950 950
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16

Забележителни промени во спортот уреди

Времето на завршување на патеките постојано паѓало со текот на годините како резултат на подобри техники за обука и нови случувања во спортот.

На првите четири Олимписки игри, натпреварите не се одржувале во базени, туку во отворена вода (1896 година, Средоземно Море; 1900 година, Сена; 1904 година, вештачко езеро). Трките на Олимписките игри во 1904 година биле единствените што некогаш биле мерени во јарди, наместо вообичаените метри. Во 1908 година бил изграден 100-метарски базен специјално наменет за Олимписките игри и се наоѓал во центарот на овалната патека на главниот стадион. Олимписките игри во 1912 година, што се одржале во пристаништето во Стокхолм, го означиле почетокот на електричното мерење на времето.

Машките пливачи носеле костими за капење со цело тело до 40-тите години на минатиот век, што предизвикало повеќе влечење во водата отколку нивните современи колеги. Исто така, со текот на годините, дизајните на базените го намалиле влечењето. Некои размислувања за дизајнот овозможуваат намалување на отпорноста кон пливање, правејќи го базенот побрз. Имено, соодветна длабочина на базенот, елиминирање на брановите, елиминација на струјата, зголемена ширина на лентата, тркачки ленти кои апсорбираат енергија и употреба на други иновативни хидраулични, акустични, осветлувачки дизајни и костими за капење.

Олимписките игри во 1924 година први го искористиле стандардниот базен од 50 метри со обележани ленти. Во слободен стил, пливачите првично гулавеа низ ѕидовите на базенот, но нуркачките блокови биле вклучени почнувајќи од Летните олимписки игри во 1936 година. Системот на свртување наназад бил развиен во 1950-тите години. Очилата за пливање за прв пат биле дозволени во 1976 година .

Стилот „пеперутка“ за прв пат се одржал дури во 1956 година.

На жените на почетокот им било дозволено подолго растојание од 800 метри слободно во 1968 година, што останува најдолго на жените во базен. Дотогаш, жените се сметале за премногу „деликатни“ за да можат да пливаат на трка толку долго, иако мажите имале 1.500 метри слободно од раните години.

И на мажите и на жените им била доделена трката на 200 метри слободен стил во 1968 година, со што на пливачите им се дала трка на средна дистанца од 100 метри до 400 метри.

Женската штафета на 800 метри слободен стил била додадена во 1996 година - машка штафетна трка на тоа растојание била организирана од 1912 година. На шест олимпијади, мажите имале две штафетни трки во слободен стил, додека жените една. Почнувајќи од 1996 година, двата пола имаат по два.

Мешаните штафетни трки (4 × 100 метри) не се одржувале за мажи или жени до 1960 година, но оттогаш тие продолжуваат на секоја олимпијада.

Почнувајќи од 2008 година, и мажите и жените се натпреваруваат во маратонско пливање од патека која е диолга 10километри.

Белешки уреди

 

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Distances at the 1904 Olympics were measured in yards rather than metres. The 50 yard freestyle was 45.7 metres and the 100 yard freestyle and backstroke races were 91.4 metres. The 220, 440, and 880 yard freestyle races were 201, 402, and 805 metres, respectively. Instead of a 1500 metre race, there was a 1 mile race which made for 1609 metres. The 440 yard breaststroke, like the freestyle, was 402 metres. The relay, 4 × 50 yards, was 4 × 45.7 metres.
  2. In 1920, the women's event was 300 metres.

Надворешни врски уреди