8 август (починале)

список на статии на Викимедија
117  Марко Улпиј Трајанримски цар.
1171  Хенри Блоа — епископ на Винчестер.
1295  Отоне Висконти — архиепископ на Милано.
1879  Имануел Херман Фихтегермански филозоф.
1919  Руџеро Леонкавало — италијански композитор.
1944  Хаим Сутинруски експресионистички сликар.
1973  Никос Захаријадис — генерален секретар на Комунистичката партија на Грција.
1974  Кирил Манчевски — македонски музичар.
1975  Кенонбол Адерли — американски џез-музичар.
1993  Димитар Кондовски — македонски академик.
1996  Невил Мотбритански физичар и Нобелов лауреат.
2007  Душко Малевски — македонски новинар.
2015  Шон Прајс — американски рапер.